Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Én azt kérném, hogy amennyiben az elõterjesztõnek nem volt lehetõsége a kérdést megismerni - nyilván elõfordulhat ilyen -, akkor a jegyzõkönyvbõl ezt meg tudja tenni, és akkor választ várunk rá.

A népszavazás idõpontjáról - hogy haladjunk is a kérdésekben. Teljesen jogos és érthetõ, indokolt, mindenki számára világos: ahhoz, hogy december közepén a NATO-külügyminiszterek tárgyalni tudják Magyarország NATO-csatlakozását, november 16-án a népszavazásnak döntenie kell, mert a belsõ eljárási rend szerint egy hónappal elõbb el kell készíteni az elõterjesztéseket, és célszerûtlen lenne, hogyha bármi apró, talán lényegtelennek tûnõ, de rossz hatású körülmény zavarná a NATO-csatlakozás tárgyalását. Teljesen elfogadható, úgy gondoljuk, érthetõ a november 16-a.

Mi veszélyeztetheti a november 16-át? Nézzük azt meg! Tisztelt Képviselõtársaim! Nézzük meg, mi veszélyeztetheti a november 16-át, azon túlmenõen, hogy a földkérdéssel került összekapcsolásra, és ennek a kiszûrésére tett javaslataink nemhogy visszhang nélküliek, hanem durva visszautasításban részesültek.

Mi nagyon reméljük, hogy a benyújtott aláírásoknak a hitelesítése minél elõbb megtörténik. Reméljük azt, hogy a belügyminiszter úr mindent el fog követni azért, hogy a lehetõ legrövidebb idõn belül ez megtörténjen, és az Országgyûlés komoly döntési helyzetben legyen, hogy amikor a végszavazásra sor kerül, annak a kevés parlamenti képviselõnek az aggályát, aki esetleg reménykedik még abban, hogy nem lesz 200 ezer aláírás, eloszlassa. Én úgy gondolom, hogy ez nem egy teljesíthetetlen elvárás a belügyminiszter úrtól. És hogyha tisztában van azzal a felelõsséggel, amiben a határidõ õt is köti, akkor egészen biztos vagyok benne, hogy megteszi. Ellenkezõ esetben azok a vádak érnék, hogy akadályozza Magyarország NATO-csatlakozását, ami nyilvánvalóan valótlan, tehát ezt tetteivel meg tudja cáfolni.

Akadályozhatja még a november 16-ai népszavazást az, hogyha a kormány valamilyen olyan alkotmánysértõ lépésre szánja el magát, ami miatt 50 országgyûlési képviselõ az Alkotmánybírósághoz fordul. Hogyan követheti el ezt a kormány? Úgy, hogyha megfosztja az állampolgárokat a népszavazás intézményétõl, tehát nem teszi lehetõvé, hogy azokat a kérdéseket - akkor érvényes, ha több mint 200 ezer aláírás támogat - feltegye.

Ebben az esetben a mi álláspontunk szerint alkotmánysértõ magatartást követ el a kormány, hiszen megakadályozza azt, hogy az alkotmányban biztosított népszavazási intézményrendszerrel az állampolgárok éljenek. Én úgy gondolom, hogy van a Magyar Országgyûlésben 50 olyan országgyûlési képviselõ, aki ebben az esetben élni fog azzal a jogosítványával, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a végszavazás elõtt.

Természetesen a döntés a kormány kezében van, és mind a két általam említett veszélyt, nevezetesen a hitelesítés lassítását és az alkotmánysértõ magatartást a kormány elkerülheti. Mind a két probléma megoldására egyedül a kormány rendelkezik eszközökkel, és úgy gondolom, ha ezt a két akadályt a kormány elhárítja, minden lehetõség megvan arra, hogy november 16-án sikeres és eredményes népszavazás legyen. A Magyar Demokrata Fórum mindent el fog követni azért, hogy minél több állampolgár járuljon az urnához, mondja el véleményét a kezében lévõ tollal, és válaszoljon a kérdésekre.

Úgy gondolom, hogy ebbõl azért körvonalazható az a javaslat, amit mi megoldásnak találunk. A Magyar Demokrata Fórum azt javasolja a tisztelt kormánynak a földtörvény visszavonása mellett, hogy a népszavazási kérdést úgy lehet megoldani, ha a NATO-csatlakozás kérdésében a kormány által feltett kérdés kerül a szavazási ívre. Ezt az ellenzéki képviselõk minden bizonnyal nemcsak támogatják, hanem támogatóikat arra buzdítják, hogy erre az igen szavazatot jelöljék meg; a földrõl szóló kérdésben pedig az állampolgárok által kezdeményezett, addigra hiteles aláírásokkal megerõsített kérdés kerüljön a szavazólapra. Mert ez a kérdés, igen és nem választása nyújt nekünk olyan jogi lehetõséget, hogy azt követõen a szabályozásban egyértelmû lépéseket lehessen tenni, hisz a kormány erre - mint ahogy próbáltam érveimmel rávilágítani - talán nem alkalmas.

Összefoglalóan úgy gondoljuk, hogy sikeres, eredményes népszavazás bonyolítható le november 16-án, abban az esetben, ha a NATO kérdéskörében a kormány, a föld kérdésében az aláírásokkal támogatott kérdés kerül fel. Én ehhez kérem minden képviselõtársunk támogatását, jóindulatát és azt, hogy a vitában próbálja meg elérni, hogy ez a megoldás eredményre vezethessen, mert úgy gondolom, az ország érdeke ezt kívánja.

Tisztelettel köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap