Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A jegyzõkönyvek rögzítik, hogy ki mit mondott, ezért célszerûtlen attól eltérõ állításokat tenni, mert ezzel felesleges vitákat provokál.

Felszólalásomat azzal kezdtem, hogy a NATO-kérdésben teljes egyetértés van. Elég furcsa, hogy az a Szocialista Párt meri megkérdõjelezni az MDF álláspontját, amely nagyon sok képviselõjének a NATO-csatlakozásról pár évvel ezelõtt más volt a véleménye. A Magyar Demokrata Fórum és annak vezetõi nagyon sokat tettek a NATO- csatlakozás érdekében. Önök ezt nem vitathatják el, és elég furcsa ilyen véleménnyel elõállni.

Bizonyára a késõi idõ okozza, hogy a képviselõ úr nem tudott pontosan figyelni mondandómra. Felszólalásomban felhívtam a tisztelt kormány figyelmét azokra a dolgokra, amelyek a november 16-ai idõpontot veszélyeztetik. Mind a két veszély a kormány részérõl létezik. Azt mondtam, hogy amennyiben a kormány alkotmánysértõ magatartást tanúsít, egészen biztos, hogy lesz, aki az Alkotmánybírósághoz fordul. Ha az alkotmánysértõ magatartást a kormány elkerüli, akkor nem lehet ilyen gond.

Inkább azon kellene tehát a képviselõ úrnak fáradozni, hogy ne kövessenek el alkotmánysértõ magatartást. De a házelnök úr mai nyilatkozata is, amely azt mondta, hogy márpedig ebbõl nem lesz népszavazás, abba az irányba mutat, hogy önök a népszavazás jogintézményét vitatják el az állampolgároktól, és úgy gondolják, hogy a több mint kétharmados többségük révén az alkotmányt ideiglenesen hatályon kívül helyezhetik. Önöknek ehhez nincs joguk, és az alkotmánysértõ magatartást egészen biztosan nem lehet ebben az országban folytatni. Elmúlt már az az idõ, amikor többséggel diktatúrát lehetett csinálni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap