Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Szabó Lajos Mátyás Képviselõ Úr! Pár ponton szeretném kiigazítani, bizonyára csak nyelvbotlás volt az, amit elmondott.

Elõször is arra utalt, hogy folyamatosan kopik a NATO-népszavazás támogatottsága az ellenzéki pártok, így a Magyar Demokrata Fórum részérõl is. Szeretném emlékeztetni, képviselõ úr, hogy mi kezdetektõl fogva nem nagy szimpátiával kísértük ezt a törekvését a kormánykoalíciónak, soha semelyik országban nem volt e kérdés kapcsán népszavazás, ezt nyilván sem az alkotmány nem írja elõ, hiszen szuverenitáscsökkenésrõl nincs szó, sem pedig a politikai helyzet nem indokolta, amikor ezek a kérdések elõjöttek.

Azt mondja, hogy a történelmi szituáció volt mindez, de pontatlanul idézi fel a történteket. Horn Gyula 1990 telén nem mondott semmi ahhoz foghatót, amire ön utal, azt '88-89 fordulóján mondta egy központi bizottsági ülést követõen az MSZMP-ben, ami akkor nagy megrökönyödést váltott ki, aztán hosszú ideig csönd lett ebben a kérdésben. De ugyanebben az évben Keleti György honvédelmi miniszter írt egy tankönyvet arról, hogy a NATO a világbéke legfõbb ellensége. Tehát, hogy úgy mondjam 1988-89 fordulóján az MSZMP, az önök politikai jogelõdje álláspontja, hogy úgy mondjam, nem volt kristálytiszta ebben a kérdésben.

Ami azt a megjegyzését illeti, hogy inkább egy felvilágosító kampányt folytassunk a NATO mellett, ezzel mi egyetértünk kezdettõl fogva. Hadd mondjam el önnek, képviselõ úr, hogy ma este Szegeden lenne egy ilyen fórumom, de ahelyett itt ülök, és azért vitatkozom önökkel, hogy próbáljam meggyõzni képviselõtársaimmal együtt a kormánykoalíciót, hogy ne tegyen olyan alkotmányellenes lépéseket, amelyeknek nagyon súlyos következményei lehetnek. Errõl szól az egész esti vita, sajnos, így, fél tizenegy felé jutunk el a lényegi kérdésekhez, de magam is sokkal inkább a közvéleményt érdeklõ felvilágosító kérdésekkel foglalkoznék ma este. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Vissza kell vonni a beterjesztést, és nincs alkotmánysértés (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.), és megy minden a maga útján.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap