Horváth József Tartalom Elõzõ Következõ

HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Ígérem, hogy igen rövid lesz. Engedjék meg, kedves képviselõtársak, hogy kifejezésre juttassam azt a gondolatomat, én most nagyon aggódom, hogy a parlament most a tûzzel játszik.

(0.30)

Én még emlékszem arra a nyolc-tíz hónappal korábbi idõszakra, amikor attól kellett tartanunk, hogy a NATO-ra való szavazással kapcsolatosan a lakosság nem fogja megtalálni a megfelelõ választ, és féltünk attól, hogy a NATO-val kapcsolatosan nemmel fog szavazni. Emlékszem arra, amikor arról szóltak a sajtóhírek, hogy még a magyar hadsereg tisztikara is túlnyomó többségében, egyértelmûen és határozottan NATO-ellenes. Emlékszem arra az idõre, amikor arról szóltunk, hogy nagyon pontosan meg kell határozni a NATO-val kapcsolatos népszavazás idõpontját, mert közel kerülvén a választásokhoz az elégedetlenség esetlegesen könnyen olyan irányba terelheti a NATO-szavazást, amely nemzeti érdekeinket súlyosan sértené és befolyásolná.

Volt alkalmam ebben a periódusban több polgári körben és egyéb más közösségekben NATO-ügyben beszélgetéseket folytatni, és megdöbbentett az, hogy értelmiségi körökben is milyen nagy mértékû NATO-ellenesség volt tapasztalható abban az idõben. És akkor azt lehet mondani, hogy a közös összefogás eredményeképpen ez a dolog megfordulni látszott; ma már az eredmények úgy mutatják, hogy nemzetünk, népünk pontosan tudja, hogy mi az érdeke, és akkor most, ez a szerencsétlen, földkérdéssel kapcsolatos kormányzati átgondolatlanság mindezt veszélyeztetni látszik.

Ismételten helyzetbe hozzuk ezzel a NATO-ellenes erõket, hogy a földkérdéssel gyakorlatilag lehetõséget adunk számukra, hogy bizonyos demagóg lehetõségeket kihasználva a lakosságot ismételten ellenkezõ irányba fordítsa.

Úgy gondolom, tisztelt Ház, a kormánynak nagyon meg kell fontolnia azokat az ajánlatokat, amelyeket az ellenzék, egészen pontosan a Magyar Demokrata Fórum megfogalmazott, mert rendkívül veszélyes az a helyzet, ami kialakulhat abban az esetben, ha a lakosság a földkérdéssel kapcsolatosan ellenérzését akarván kifejezésre juttatni, NATO-kérdésben is a józan ész ellen fordul.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap