Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Elkészült a gyermekek és az ifjúság életkörülményeinek alakulásáról és az ezzel összefüggésben megtett kormányzati intézkedésekrõl szóló kormányjelentés, s le is zajlott annak elsõ vitája az oktatási bizottság illetékes albizottságában. A Magyar Demokrata Néppárt úgy látja, hogy a jelentés problémafelvetésein messze túlmutató, rendkívüli jelentõségû kérdésrõl van szó. (Általános zaj.)

Tisztelt Képviselõtársaim! Most, a jövõ évi költségvetés vitája elõtt engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket a magyar társadalom beteg állapotát jelzõ, az ifjúságot érintõ súlyos statisztikai adatokra, azok jelentõségére. A családok stabilitása anyagi helyzetüktõl függõen eltérõ, de általában gyengült. A hetvenes években a legjobb anyagi körülmények között élõ családok 4 százaléka vált csonka családdá, napjainkban ez 14 százalékra emelkedett. A legrosszabb anyagi helyzetûek között ez az arány korábban is magas volt, 32 százalék, és ez idõszak alatt 41 százalékra nõtt.

A gyermekkorúak, a 14 évesnél fiatalabbak száma 1980-tól 1996-ig, tisztelt képviselõtársaim, több mint félmillióval csökkent. Gyermek nélkül él a háztartások 60 százaléka. A nehéz helyzetben gyermekeket nevelõ családok száma és az ott nevelõdõ gyermekeké 1990-tõl közel kétszeresére nõtt. A gyermekszegénység mértékét jelzik a KSH adatai, miszerint, tisztelt képviselõtársaim, a három- és többgyerekes családokban negyedannyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a gyerekek, mint amennyire élettanilag minimálisan szükségük lenne. 313 ezer gyerek veszélyeztetett, és 385 ezer kiskorú szorul rendszeres nevelési segélyre.

Az oktatás területén is kedvezõtlenebbé váltak a fiatalok körülményei, a felsõoktatási intézményekben bevezetett tandíj elsõsorban a szegényebb családok gyermekeit hozza hátrányos helyzetbe. A középiskolák körében már-már szinte eltûnt az ösztöndíj, és az egyetemisták, fõiskolások körében is jelentõsen visszaesett, '80 és '95 között 47-rõl 32 százalékra. A szociális ellátásban részesülõ diákok aránya '90-tõl drasztikusan csökkent, van, ahol a kilencvenes állapot 20 százalékára.

Figyelembe véve az elhangzott adatokat, nyilvánvaló, hogy a továbbtanulás egyre több fiatal számára elérhetetlen, miközben a munkanélküliek 40 százalékát már a fiatalok adják. A 14-19 év közötti fiatalok körében a munkanélküliség eléri az országos átlag háromszorosát. Tisztelt képviselõtársaim, a 25-29 évesek korosztályában 35 százalékos a munkanélküliség! Szembe kell néznünk tehát a súlyos ténnyel, miszerint a 15-29 éves korosztályból közel félmillió olyan fiatal van, aki se nem tanul, se nem dolgozik. Ezzel a ténnyel is összefüggésbe hozható az a belügyminisztériumi információ, miszerint több mint 60 százalékkal növekedett az utóbbi években a fiatalok által elkövetett bûncselekmények száma.

Azt hiszem, nem fog túlzásnak minõsülni az a következtetés, hogy azok a folyamatok, melyek a Magyarországon tapasztalható szociális feszültségeket kiélezték, a fiatalabb nemzedék felnõtté válása szakaszában társadalmi robbanással fenyegetnek.

A Magyar Demokrata Néppárt arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a döbbenetes tények, ezek a veszélyhelyzetet jelzõ adatok azt mutatják, hogy - a gazdaságban, külkereskedelmi mérlegben és GDP-alakulásban mutatkozó minden biztató jel, az Európai Unióhoz való csatlakozás, a NATO-csatlakozás elõkészületeiben tapasztalható kedvezõ folyamatok ellenére - társadalmi katasztrófa felé halad az ország. Ezek a tragikus adatok ugyanis azt bizonyítják, hogy a magyar népességet ott éri a legsúlyosabb sérülés, ott pusztít legkíméletlenebbül a szociális nyomor, az esélyegyenlõtlenség, ott terjednek legjobban a népbetegség fogalmát kimerítõ társadalmi devianciák, ahol a társadalom szerkezete a legsérülékenyebb (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.): a gyermekek és az ifjúság körében.

Tisztelt Képviselõtársaim! A jövõ évi költségvetés vitájában szíveskedjenek (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) mindezeket a tényeket figyelembe venni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

(16.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap