Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Természetesen a római katolikus egyház belügye a római katolikus egyház tanítása, fegyelmi eljárási rendje, és az, hogy az egyes tanításokkal szembeszegülõkkel szemben milyen fegyelmi eljárásokat enged meg vagy nem enged meg.

Az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányos elve értelmében ebbe a kormánynak nemcsak beleszólása, de természetesen kommentárja sem lehetséges. Mindazonáltal annyi idekívánkozik - mert úgy gondolom, a konkrét ügyön túlmutat -, hogy a kormány örömét fejezi ki a tekintetben, hogy a római katolikus egyházban is és a római katolikus egyház magyarországi szervezetében is eluralkodik az a tolerancia, amely nem utolsósorban II. János Pál pápa õszentsége tevékenységének és az általa meghirdetett új evangelizációnak köszönhetõ.

Úgy gondolom, ezt mindannyian örömmel üdvözölhetjük. A római katolikus egyház több látványos gesztust tett korábbi téves, hibás megítélésének felülvizsgálatával, és most ezek sorába csatlakozik a Magyar Katolikus Püspöki Kar döntése is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap