Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az alkotmányügyi bizottság a múlt héten eseti állásfoglalásában házszabályszerûnek minõsítette azt, hogy a KDNP képviselõcsoportjának megszûnése - azaz nem kilépés és nem kizárás - miatt függetlenné vált képviselõk a hathónapos várakozási idõ nélkül más képviselõcsoport tagjai lehetnek.

Mindezekre figyelemmel, a Fidesz korábbi bejelentésének megfelelõen, az érintett képviselõk neve melletti frakciótagságukra utaló felirat megváltozott a mai naptól, és a képviselõcsoportok felszólalásának sorrendjében a jövõben a Fidesz megelõzi a Független Kisgazdapártot. (Derültség a kormánypárti oldalon. - Dr. Torgyán József: A választáson nem így lesz! Ott a nép szavaz, nem Gál Zoltán! Ott a nép szavaz!) Figyelmet kérek, képviselõtársaim! A frakciók megegyeztek abban, hogy az ülésrend is a megváltozott erõsorrendet követi, a további egyeztetésekre figyelemmel azonban ennek véglegesítésére csak a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik viszont ma kezdõdõ ülésnapunk napirendjének megállapítása. A házbizottság ülésén több kérdésben nem született konszenzus, ezért a ma kezdõdõ ülés napirendjére, a tanácskozás idõtartamára, a felszólalási idõkeretekre és elõterjesztések együttes tárgyalására a Házszabály rendelkezéseinek megfelelõen elnöki jogkörömben teszek javaslatot. Ezt a hétvégi futárpostában kézhez kapták képviselõtársaim.

Képviselõtársaim nyilván emlékeznek, hogy ebben a javaslatban szerepelt egy napirendi pont, amely akkor került volna sorra, ha indítvány érkezik az elõbb ismertetett alkotmányügyi bizottsági állásfoglalás megerõsítésére vagy elvetésére. Tekintve, hogy ilyen indítvány még nem érkezett, a szavazásra bocsátandó napirendi javaslatban ez tehát nem szerepel.

Mindezek alapján kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal a napirendi javaslattal, amelyet képviselõtársaim a hétvégi futárpostában megkaptak. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a napirendi javaslatot elfogadta.

Most 15 perc szünet következik.

(Szünet: 16.56 - 17.16

Elnök: dr. Áder János

Jegyzõk: dr. Kávássy Sándor és dr. Trombitás Zoltán)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap