Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Hack Péter képviselõtársam észrevételeit köszönöm. Én úgy kívántam elõterjeszteni, hogy "aki a választópolgárok nevét tartalmazó listát egyidejûleg kézjegyével látja el, amelyet a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzõnyomattal lát el". Ha az utóbbi megjegyzés zárójelbe került, akkor az leírási hiba, amelyet korrigálok, és vesszõ utáni részként tartom fenn.

Ami most már Salamon képviselõ úr észrevételeit illeti, Salamon képviselõ úr figyelmét felhívom az elõterjesztés 2. § (5) bekezdésének ba) pontjára, amely nem a "két vagy három párt" kifejezést használja, hanem a "kettõnél több párt által állított közös, illetõleg kapcsolt lista esetében legalább 15 százalékát együttesen nem érték el" szövegrészt tartalmazza. Háromnál több az általam felhívott 14 párt, igen tisztelt Salamon képviselõ úr, tehát ez azt jelenti, hogy kettõnél több lehet akár húsz párt is, ha össze tudok hozni húsz kis pártocskát, amelyeket beviszek a hátamon.

Épp ezt tartom rendkívül veszélyesnek, mert hiszen - ismételten felhívom a figyelmet - a pártlista esetében a kapcsolt listánál azt mondja az elõterjesztõ, hogy itt még szükség van a több mint 5 százalék elérésére is pártonként, és a közös listát illetõen pedig azt mondja, hogy itt nincs szükség az 5 százalékra. Tehát épp ez a veszélyes, mert akkor bevihet a hátán akár húsz pártot is.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap