Sebõk János Tartalom Elõzõ Következõ

SEBÕK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Én is elnézést kérek Kónya képviselõtársamtól.

Csak kétperceset kértem, azért, mert három felszólaló is foglalkozott az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló törvénynek egy jelentõs hibájával. Mégpedig azzal, hogy nem szabályozza azt, hogy a kezdeményezéskor kinek van elsõbbsége, illetve amikor e folyamat beindult, beléphet-e a kormány, az Országgyûlés, változtathat-e azon vagy nem változtathat.

Nos, ezt a problémát kívántam én feloldani vagy megoldani, amikor benyújtottam a módosító javaslatomat. Lényege az, hogy az Országos Választási Bizottságnak az aláírásgyûjtõ ívet hitelesíteni kell. Ez azt jelenti, ha hitelesítette, hogy eleget tett a törvényjavaslat 10. §-ában elõírt feltételek megvizsgálásának, tehát útjára indulhat a kezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy a hitelesítés napja egyenlõ a kezdeményezés kezdõnapjával.

Amikor ez megkezdõdött, senkinek nem adhatunk jogot arra, hogy ebbe beleavatkozzon, mindaddig, amíg ezt a kezdeményezést az Országgyûlés elnöke el nem utasítja, azaz akkor be kell következni annak, amit pontosan szabályoz a törvényjavaslat 5. §-a, ezt felolvasom: "Ha a népszavazás kitûzésére irányuló állampolgári kezdeményezést, illetõleg a népi kezdeményezést késve nyújtották be, vagy az aláírások ellenõrzésének eredményeként az Országos Választási Bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el az alkotmányban meghatározott számot, a kezdeményezést az Országgyûlés elnöke elutasítja."

Tehát ez azt jelenti, hogy ha nem történik meg az Országgyûlés elnökének az elutasítása, akkor senki nem léphet be az egész folyamatba, azaz ki kell írni a népszavazást vagy a kezdeményezés napját.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap