Veres János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Kuratóriumi Elnök Urak! Képviselõtársaim! A Lányi képviselõ úr által elmondottakhoz szeretnék három dolgot hozzáfûzni.

Egyrészt azt gondolom, hogy Lányi képviselõ úr rosszul emlékszik a médiatörvény megalkotásának folyamatára. Ebben a folyamatban a költségvetési bizottság, annak tagjai csak az utolsó héten vehettek részt, hiszen egy olyan képviselõi team alkotta meg ezt a törvényjavaslatot, amelyben nem volt költségvetési szakember. Én azt gondolom, hogy az utolsó pillanatban bekerült bizonyos kényszermegoldások a törvényen mindmáig eléggé rossz nyomot hagyva kerülnek alkalmazásra - ezek a beszámolók is azt bizonyítják számomra.

A másik kérdés, amit, úgy gondolom, megint csak rosszul értelmezett vagy félreértett a képviselõ úr: a parlament költségvetési bizottságának sem a törvényben biztosított, sem másfajta joga nincs arra, hogy a médiáknak a költségvetési forrásait bármilyen módon korlátozza vagy forráshoz jutásukat befolyásolhassa. Egy mód van rá: a költségvetési törvényben rögzített szabályokat mint a parlament illetékes bizottsága, a mi bizottságunk is megvitatja, és ezeket a parlament többségi szavazással eldönti.

A harmadik dolog, amit szintén szeretnék bizonyos értelemben pontosítani: nagyon furcsa volt a számomra, hogy képviselõ úr a két kuratóriumi elnök úr beszámolóját úgy minõsítette, ahogy minõsítette, azaz vágyálmait nem hallotta viszont, és ezért negatívan minõsítette az egyik kuratórium beszámolóját. Szerintem képviselõ úr nem figyelte meg pontosan, hogy mirõl is szólnak a beszámolók. A beszámolók nem arról szólnak, hogy mit követelnek, mit akarnak, mit várnak el a kuratóriumok, hanem arról szólnak, ami szerepel a programunkban is: a tevékenységükrõl szóló beszámoló.

Én azt gondolom, az írásos anyag is arról számol be, hogy a kuratóriumok mit csináltak. Az elnök urak is arról próbáltak itt szóbeli kiegészítést tenni, hogy a kuratóriumok hogyan mûködtek; és megítélésem szerint nagyon helyesen nem azt követték, amit a képviselõ úr elvárt volna tõlük (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), mert az helytelen lett volna.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap