Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Ezúttal én is szeretném röviden a frakcióm véleményét elmondani az elõbb említett kérdésben. Ugyanis korábban a kulturális bizottság elõadójaként hangsúlyoztam a költségvetési támogatás - automatikusan nyújtandó költségvetési támogatás - fontosságát. Ezúttal én is szeretném csak röviden, de hangsúlyosan kifejezni azt az eltökélt szándékot, amely az SZDSZ frakciója részérõl megvan arra, hogy a jövõ évi költségvetés az elfogadott változatában végül is maradéktalanul tartalmazza a közszolgálati mûsorszolgáltatók számára nyújtandó normatív támogatásokat és ezek között természetesen a jelenleg vitatott mûsorterjesztési normatívát is. Azt hiszem, egyértelmû, hogy ez a normatíva elengedhetetlen a közszolgálati mûsorszolgáltatók függetlenségének biztosításához.

Nem véletlen, hogy más országban a közszolgálati mûsorszolgáltatók költségvetési támogatása alkotmányosan kizárt, pontosan azért, hogy az évenkénti döntéstõl függõ költségvetési támogatás politikai nyomásgyakorlásra ne adjon lehetõséget. Magyarországon nem akkora a televíziós piac, és nem akkora a lehetséges nézõszám, az elõfizetõk lehetséges száma, és nem is olyan gazdagok az elõfizetõk összességükben, hogy ekkora piacról akkora elõfizetõi díjat lehessen beszedni, amellyel költségvetési támogatás már felesleges lenne. Ha viszont költségvetési támogatást kell biztosítani a közszolgálati mûsorszolgáltatók számára, akkor ezt a Szabad Demokraták Szövetségének álláspontja szerint kizárólag normatív módon szabad megtenni - úgy viszont meg kell tenni.

(21.30)

Ugyanis így érhetõ el az a cél, hogy egyrészrõl kellõ támogatást kapjon a közszolgálati mûsorszolgáltató a mûsorai készítéséhez, másrészrõl ez a támogatás viszont politikai nyomásgyakorlásra ne adjon lehetõséget.

Úgyhogy szeretném egyértelmûvé tenni ebben a vitában is, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége, ahogy eddig is mindig, kormánypárti pozícióból is kiállt azért, hogy a kormánybefolyást, a kormány, illetve a kormánytöbbség befolyását kizárjuk a közszolgálati média, illetve a média-intézményrendszer területérõl. Ezúttal is kiáll ezért, és egyértelmûen támogatni fogja azt a várhatóan elkészülõ kulturális bizottsági javaslatot, ami a mûsorterjesztési normatívának nem a 75 százalékát, hanem az egészét javasolja majd biztosítani.

Úgyhogy amennyiben a többi frakció részérõl is elegendõ támogatás lesz ilyen javaslathoz, akkor az 1998-as költségvetés teljes egészében fogja ennek a normatívának az összegét tartalmazni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap