Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Képviselõtársaim! Én is hadd szolgáljak néhány adalékkal ahhoz, amit képviselõtársam elmondott. Hiszen ez év tavaszán már egyszer napirend elõtt, azt gondolom, konszenzus teremtõdött házon belül abban, hogy valóban, a fertõdi Esterházy-kastély felújítása ténylegesen is meg kell hogy történjen.

Ezzel is szeretném jelezni azt, az önök indítványa valós problémát feszeget azzal együtt, hogy ez ügyben a kormány is megtette a szükséges lépéseket, hiszen 1995 eleje óta a környezetvédelmi tárca programszerûen készíti elõ a mûvelõdési tárcával egyöntetûen az Esterházy-kastély ügye megoldásának módjait. Hozzátenném azt is, hogy 1998-tól kiemelt, önálló beruházásnak minõsül. Ez jelzi azt is, és ezt képviselõtársaim figyelmébe ajánlom, hogy 1997 november végére készül el az a kormány-elõterjesztés, amely három nagy körben - az ingatlanviszonyok rendezése, hasznosítási program és a szervezeti forma tárgyában - tartalmazza azt az elõterjesztést, amely hosszú távon, 5-8 évre meg fogja határozni az Esterházy-kastély sorsát.

Hozzátenném azt is, hogy 1996-ban 18 millió forint, 1997-ben 35 millió forint kerettel kezdték meg a mûködtetés korszerûsítése mellett a legégetõbben szükséges állagmegóvási munkákat, hiszen a mûemléki állami gondnokság vette át ennek a kezelését. Hozzátenném azt is, hogy az 1998. évi költségvetésben a mûvelõdési tárca jelzi a felállításra kerülõ és szándékaink és a kormány szándékai szerint egy közhasznú társaság finanszírozási csatornáját is.

Arra kérem a tisztelt képviselõtársaimat, hogy mindazokat az erõfeszítéseket figyelembe véve, amelyeket e tárgyban a kormány is tesz, és természetesen ezzel együtt saját segítségünket is felajánlva, együttesen tegyük meg azokat a lépéseket, amelyek az Esterházy-kastély felújításának tárgyában szükségesek.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap