Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az Országgyûlés környezetvédelmi bizottsága - mint kijelölt bizottság - megtárgyalta a fenti országgyûlési határozati javaslatot.

A bizottság egyetértett abban az önálló képviselõi indítvány elõterjesztõjével, hogy a magyarországi jelentõs kastélyok - és ezek között a fertõdi kastély - környezetének, helyzetének és állapotának javítása hosszú távon csak az objektumok megfelelõ hasznosításával biztosítható. Ennek megfelelõen az elõterjesztést a bizottság szükségesnek és idõszerûnek tartotta.

A kezdeményezés teljes mértékben összhangban van a közelmúltban jóváhagyott mûemlékvédelmi törvénnyel. A határozati javaslat társadalmi-gazdasági hatásainak bemutatása - beleértve a várható költségigényt és a prognosztizálható hasznot - hiányzik az elõterjesztésbõl. Ennek kidolgozása a határozati javaslat 1. számú pontja értelmében a kormány feladata.

A bizottság a határozati javaslat címének megváltoztatását tartja szükségesnek, nevezetesen a "tárgyában" szó helyett a "megmentésére" szó használatát.

Ezen túlmenõen a javaslat 1. számú pontjának konkrét határidõvel való kiegészítését, illetve a 2. számú pont tartalmi kiegészítését kezdeményezi. Az erre vonatkozó konkrét módosító javaslatokat a bizottság építésügyi és infrastruktúra albizottsága dolgozza ki.

A jogszabályszerkesztés formai követelményei tekintetében kisebb módosítások szükségesek: például egyes határozati pontok alszámának a megváltoztatása.

Összefoglalva: a bizottság a határozati javaslatot általános vitára ajánlja, annak módosítására a javaslatait az általános és részletes vita keretében megteszi. A bizottság a javaslatát egyhangúlag tette meg. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap