Varga József Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA JÓZSEF, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! A költségvetési és pénzügyi bizottság '97. szeptember 17-ei ülésén tárgyalta meg az 1996. évi költségvetés végrehajtásáról beterjesztett törvényjavaslatot. A meglehetõsen terjedelmes anyag elemzéséhez jó segítséget nyújtott az ÁSZ által elkészített részletes jelentés is.

Örömmel állapíthattuk meg, hogy a korábbi években tárgyalt elõterjesztésekhez képest az Állami Számvevõszék is jóval kevesebb oldalon sorolt fel restanciákat, észrevételeket. Nyikos alelnök úr iménti hozzászólásából is megtudtuk, hogy a restanciák az Országgyûléshez történõ benyújtásig még tovább csökkentek. Az ÁSZ ezeket a változásokat, mint ahogy az alelnök úr is említette, már nem tudta átvezetni, ezeket külön ajánljuk képviselõtársaink figyelmébe. A szóbeli elõterjesztésre Nagy Zoltán úr is kitért a bizottsági ülésünkön. Ezek a szóbeli elõterjesztések igyekeztek bemutatni azokat a szakmai vitapontokat, amelyek megtárgyalása ennek a beszámolónak a színvonalát is tovább javíthatja.

Az államkincstári rendszer bevezetésének elsõ éve már szép sikereket hozott, de nem volt mentes a kezdeti bizonytalankodástól sem. Ma már tudhatjuk, hogy a rendszer továbbfejlesztése érdekében több intézkedés született, ami a megbízhatóbb, ellenõrizhetõbb mûködést szolgálja. Ezek között vannak olyanok, amelyeket a '96-ról szóló beszámoló még nem említhetett. Erre utalt az ÁSZ képviselõje, amikor kijelentette, hogy a kincstár mûködik, tavaly kezdte meg mûködését, és ez évben elkezd jobban mûködni. Az ÁSZ képviselõje elismerõen szólt a Pénzügyminisztérium törekvéseirõl, együttmûködési készségérõl, ezt itt most az alelnök úr ismét megerõsítette.

Az elhangzott szóbeli kiegészítések is hozzájárultak ahhoz, hogy bizottságunk általam is nagyon tisztelt elnöke, dr. Kádár Béla úr azzal adhatta át a képviselõknek a szót, hogy ez itt a sikerek napja, vagy legalábbis alkalom a sikerünneplésre. Ehelyett azonban a kormánypárti képviselõk is inkább azt tudakolták, hogy az ÁSZ által meghatározott feladatok megoldása milyen stádiumban van. A helyettes államtitkár mintegy féltucatnyi ügyben mondta el, hogy az idõközben meghozott döntésekkel hogyan segítik elõ a pontosabb, megbízhatóbb mûködést és a beszámolót. Mindezek jól szolgálhatják azt a képviselõi elvárást, hogy áttekinthetõ, világos képeket kapjunk a közpénzek felhasználásáról, ugyanakkor esélyt ad arra, hogy az Állami Számvevõszék jól felkészült, éles szemû munkatársai a hiányosságok felemlítése nélkül mondhassák majd el azt, ami most is elhangzott: a beszámoló több fokozattal jobb, mint az elõzõ éveké volt.

A formai kérdések mellett természetesen meghatározóak a beszámoló tartalmi kérdései. Hosszú évek óta ez az elsõ olyan beszámoló, amely azt tükrözi, hogy a magyar állampolgárok munkája, tûrõképessége és áldozatvállalása eredményre vezethet. Jelentõsen csökkent az államháztartás hiánya, amelyben a központi költségvetés járt az élen. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy csökkent a GDP-hez viszonyított jövedelemcentralizáció, csökkentek a kiadások. A költségvetés elsõdleges egyenlege 4,4 százalékos szufficitet mutat, ez '94-ben még 2,7 százalékos deficit volt, Ez nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy az adósságállomány a GDP '94. évi 85,9 százalékáról '96 végére 74,1 százalékra csökkent.

A költségvetés pozitív alakulása nemcsak a nemzetközi pénzügyi megítélésünket javította, hanem jelentõsen hozzájárult a magas belföldi kamatok csökkentéséhez, a folyó fizetési mérleg nagy mértékû javításához. Az elért eredmények stabil alapot jelentenek a meginduló gazdasági növekedéshez, mert kedvezõ hatást gyakorolnak a vállalkozások jövedelmezõségére. A korábbi egyensúlyi gondok mindezek alapján kezelhetõvé váltak, a kialakított, alkalmazott monetáris politika a gazdasági növekedés mellett jól szolgálja az infláció csillapítását is.

Tisztelt Országgyûlés! A bizottság tagjai, megismerve a '96. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót, annak számvevõszéki vizsgálatáról készült jelentést, azokat a szóbeli kiegészítésekkel együtt megvitatta, és úgy határozott, hogy támogatja az általános vitára bocsátást. A döntést 17 kormánypárti képviselõ egyhangúlag támogatta, 3 ellenzéki képviselõtársunk tartózkodott, ami költségvetési ügyekben inkább elismerést, mintsem elmarasztalást jelent.

Mindezek alapján javasolom tisztelt képviselõtársaimnak, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot vitassuk meg, majd fogadjuk el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap