Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Kérdésem címe: "Az energiaár-emelkedés ellentételezése és a szociális érzékenység".

Nagyon örülnék neki, ha miniszter úr elmagyarázná egyszer azt a sokat használt fogalmat, mit értettek az elmúlt években azon, hogy szociális érzékenység. (Zaj.) Remélem, nem azt, ami az energiaár- emelés ellentételezése során január óta történik ebben az országban. Kormányszóvivõi tájékoztatón miniszter úr elmondta, hogy a kormány áttekintette az energiaár-emelés miatti lakossági terhek részleges ellentételezésérõl szóló januári kormánydöntés végrehajtásának helyzetét.

Ma reggel fideszes képviselõtársamnak azt válaszolta: "hadd mondjam azt, hogy a kormány semmiféle alapítványt nem hozott létre, egy magánalapítvány jött létre." Kormányszóvivõi tájékoztatón azt mondta: április végén, május elején adatlapokat bocsátott ki ez az alapítvány, de azt is mondta, hogy ez az alapítvány májusban alakult meg. Most már kíváncsi lennék, hogy akkor áprilisban hogy küldte ki az adatlapokat.

A kormány a januári döntése után már júniusban csatlakozott is az alapítványhoz, és átutalt 1, azaz egymilliárd forintot, miközben az energiaár-emelés következtében a költségvetésbe befolyt többletadó 6, azaz hatmilliárd forint volt. Június 30-a volt a kérõlapok beadásának ideje, a jövõ héten már talán dönt is az alapítvány az átutalandó pénzekrõl.

Tisztelt Miniszter Úr! Ön szerint családonként mekkora támogatásra számíthatnak ebbõl az alapítványi összegbõl? Tudjuk, egymilliárd, azaz egy egész milliárd forint, ami biztos, a többi még bizonytalan. Én úgy számoltam, hogy ez családonként 2000 forint, ami azt jelenti, hogy havi 200 forintos "fantasztikus" támogatásra számíthatnak.

Kaphat-e támogatást olyan is, aki eddig nem tudta fizetni a számláit (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), éppen azért, mert megnõtt az ára? (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Érvényes-e a támogatás (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) a következõ télre is? (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap