Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Asszony! Azzal kezdeném, hogy természetesen módunk lesz az egészségügyi hozzájárulás ügyeirõl részletes vitát folytatni rövidesen, hiszen a vonatkozó törvény módosítására a kormány a hét végén javaslatot fog elõterjeszteni, és nyilván ez egyik kulcskérdése lesz a jövõ évi tb-költségvetés megvitatásának is.

(14.30)

Ezzel együtt elõzetesen annyit mindenképpen szeretnék elmondani - ez valószínûleg nem fog meglepetést okozni -, hogy mi továbbra is azzal számolunk, hogy az egészségügyi hozzájárulás intézménye fönnmarad, sõt, a konkrét mérték valamelyest emelkedik is.

Önnek kétségkívül igaza van, hogy több tekintetben a várakozásoktól eltérõen alakultak a folyamatok: egyrészt az Alkotmánybíróság döntése bizonyos típusú esetekben a továbbiakban nem teszi lehetõvé ennek a járuléknak a szedését; valóban részben emiatt is, de egyéb okok miatt is kevesebb lesz ebbõl a bevétel, mint ahogy terveztük. A mi számításaink szerint ez olyan 79,3 milliárdot fog elérni, a pótköltségvetésben pontosan ez szerepel, tehát ez azért egy picit magasabb, mint amit az ön becslése tartalmaz.

Mindjárt szeretném hozzátenni, hogy sajnos az eddig rendelkezésre álló tényszámok meglehetõsen félrevezetõek, mert kiderült, hogy könyvelési problémák vannak az egész ügy nyilvántartásában, tehát a befizetések bizonyos része, amely ténylegesen hozzájárulásként érkezik, a normál járulékokhoz kerül összesítésre. Most próbálják e tekintetben rendbe rakni a nyilvántartásokat, de el szeretném mondani, hogy az eddigi tényszámok alapján igazából nem tudjuk, hogy végsõ soron mennyi folyt be; a legjobb tudásunk szerint körülbelül ez a nagyságrend vállalható.

Az igazi kérdés - és erre most már nem lesz idõm kitérni, majd talán az egyperces viszontválaszban -, hogy konstrukcionálisan jó-e ez a megosztás, hogy az egészségüggyel kapcsolatos terhek egy része fix költségként, másik része pedig változó százalékos költségként jelentkezik. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Nekem röviden az a válaszom, hogy jó. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap