Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Szolgálunk és védünk - ez a rendõrség jelszava; az állampolgárok pedig azt mondják, hogy mi, adófizetõ állampolgárok fizetünk, és védjenek meg minket. A XII. kerületben lakó polgárként igen sokan fordultak hozzám az aláírás- gyûjtési akció során is, hogy romlik a kerület közbiztonsági helyzete, romlik, mert kevés a rendõr, sok a bûncselekmény, és a kerület adófizetõ polgárai nem érzik azt, hogy az állam velük szemben ellátná azt a kötelezettséget, amelyiknek a másik oldalát viszont tõlük megköveteli. Az adót megfizetik, az adót behajtják, viszont az állam a rendõrség útján nem gondoskodik a kerület közbiztonságának védelmérõl.

A XII. kerület a fõváros egyik legnagyobb kiterjedésû kerülete, 27 négyzetkilométer a területe. A nyáron, amikor a kerület rendõrkapitánya tartott egy sajtótájékoztatót, elhangzott, hogy erre a 27 négyzetkilométerre kettõ járõrpár jut. Ekkora területen két járõrnek kellene ellenõriznie, hogy történik-e bûncselekmény vagy sem, megakadályozni a házak feltörését, a gépkocsik elvitelét. Kapitány úr azt is elmondta, hogy sok esetben egyetlenegy járõr van csak, mert a másiknak el kell látni olyan feladatokat, mint például bíróságra szállítás és hasonlók.

A kerületben igen sok követség van. Ennek tudható be, hogy több mint 50 rendõr, akik számban a kerületben szolgálnak, valójában a követségek õrzését látják el. Az Istenhegyi utat sokszor lezárják diplomáciai fogadások, a küldöttségek biztonságos utaztatása miatt. Ezeknek a rendõröknek a nagy részét is a kerület adja. A létrehozott rendõrõrs a Svábhegyen nem tudja betölteni a funkcióját, mert ott is igen kevés rendõr teljesít szolgálatot.

Ezek alapján - mint a kerületben lakó képviselõ, és mint aki nagyon sok ilyen panasszal találkozik - kénytelen vagyok megkérdezni államtitkár urat: hogyan és milyen módon gondolja a Belügyminisztérium, hogy gondoskodjék az állampolgárok vagyonának õrzésérõl? A Magyar Demokrata Fórum programjának egyik alaptézise a biztonság, mi tényleges biztonságot akarunk. Önök hogy akarják ezt megvalósítani? Várom válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap