Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! Elõre szeretném bocsátani azt, hogy ön az írásban leadott interpellációjában egészen más problémakört vetett fel. Természetesen azért válaszolok, csak úgy érzem, hogy ez nem a fair kategóriájába tartozik. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Ezek után: meggyõzõdésem, hogy a XXI. században a magyar rendõrség majd a XXI. század technikájával veszi fel a küzdelmet a XXI. századi bûnözõkkel szemben. Bizony, garanciát látok abban az új rendõri vezetésben, akik nem oly régen kapták a kinevezésüket. Azt hiszem, hogy egyébként el kell olvasni az újságok ilyen irányú cikkeit, és abból láthatjuk azt, hogy például Budapesten milyen jelentõs mértékben nõtt a bûnüldözés hatékonysága, milyen jelentõs mértékben emelkedett az ismertté vált bûncselekmények aránya, ami azt jelenti, hogy valóban hatékony a rendõrség: felfedezi ezeket, és sikerrel veszi fel a harcot.

Másrészt: bár azt kell mondanom, hogy a kocka már el volt vetve, amikor a Teve utcai rendõrszékház építésére sor került, amikor ez a kormány elkezdte kormányzását, de tény az, hogy ebben az épületben már olyan technikai beruházások születtek meg, kerültek beépítésre, amelyek már valóban XXI. századbeliek. Néhányat kiemelnék ezek közül:

Ebben az épületben megteremtettük a lehetõségét a különbözõ rendõrségi adatbázisok összehangolásának, bõvítésének; olyan ügyeleti munkahely került építészetileg kialakításra, amely a rendõri segélyhívások fogadása mellett alkalmas az európai integrációhoz kötelezõen bevezetésre kerülõ egységes, 112-es rendõr-, tûzoltó-, mentõhívószám fogadására, az úgynevezett elõválasztó munkahelyen történõ szelektálásra és a szakterületi intézkedõ egységhez való továbbításra. Kevés ráfordítással beépítésre kerültek a szükséges hardver- és szoftvereszközök, amelyek nem csupán Budapesthez kötõdnek, hanem az ország egyéb területét is érintik.

Valóban közismert a közterületi járõrszolgálat elavult gépjármûparkja és híradástechnikája. Itt is szeretném azért figyelmét felhívni arra, hogy a közelmúltban nemcsak kiírásra, hanem kihirdetésre is került azon gépjármûtender eredménye, amely mintegy 3 milliárd forintos költségkerettel segíti elõ e hátrányok leküzdését: új gépkocsikat és új rádiókat kap a rendõrség.

Nap mint nap szintén már csak ismételgetni tudjuk azt a középtávú rendõrségi fejlesztési programot, amelynek keretében jelentõs létszámbõvítésre kerül sor, és jelentõs összeg, mintegy 36 milliárd forint áll a rendõrség rendelkezésére ahhoz, hogy a XXI. század kihívásainak eleget tudjon tenni, illetõleg megfelelõ szinten tudja felvenni a küzdelmet a bûnözõkkel.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(15.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap