Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar sport és különösen a labdarúgás iránti szeretet és aggódás indított arra, hogy itt az Országgyûlés elõtt napirend elõtti felszólalásban (Moraj. - Közbeszólások.) hívjam fel a közvélemény figyelmét, hogy olyan újabb botrány fenyegeti a magyar labdarúgást - ezen keresztül az egész sportéletünket -, amely alkalmas lehet arra, hogy végképp elveszítsük az országunk iránt a nemzetközi sportéletben korábban kivívott megbecsülést.

Felszólalásomból egyértelmûen kitûnik, hogy Bodnár Györgyöt nem mint jelenleg nemzetközi körözés alatt álló személyt neveztem meg, hanem arról a nemzetközileg körözött személyrõl szóltam, akirõl 1978. május 3-án a Magyar Nemzet hasábjain olvashattak állampolgáraink. Nevezett 1975. április 30-án megszökött a Los Angeles-i Terminal Island nevû börtönbõl, ahol csalás miatt kirótt 30 hónapos büntetését töltötte. Az FBI és az Interpol ezt követõen rendelte el nemzetközi körözését.

Ma már sem az Interpol, sem az FBI nem körözi; ez a tényeken nem változtat. Természetesen Magyarországon hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik. A közélet tisztasága szempontjából nem az a fontos, hogy a német szövetség 20 millió, 2 millió vagy 700 ezer márkát biztosított utánpótlás nevelésére vagy bármilyen más célra, egyedül az a fontos, hogy ezzel a pénzzel elszámolt-e az MLSZ korábbi vezetése, azt ellenõrizte-e az OTSH.

A "Focicsalók" címû könyv nevekkel, tényközlésekkel hozta a közvélemény tudomására, hogy néhány személy bûncselekményre utaló körülmények között, a magyar labdarúgás útján hatalmas összegeket síbolt ki az országból. A könyv megjelenése után az MLSZ felhívta ugyan a könyvben név szerint szereplõ Bodnár Györgyöt, hogy kezdeményezzen bírói eljárást a könyv írója ellen, olyan hitelt érdemlõ hír azonban nem jelent meg, hogy ez a bírói eljárás ténylegesen megindult volna.

Azok a tényként közölt állítások, amelyeket ez a könyv tartalmaz, alkalmasak arra, hogy a magyar labdarúgás erkölcsi tekintélyét a nemzetközi közvélemény elõtt hosszú idõre lejárassák. (Folyamatos zaj.) Az ellenõrizhetõ állítások egyértelmûen bûncselekmény elkövetésére utalnak, azonban arról sem érkezett semmilyen hír, hogy a könyvben megjelölt bûncselekmények miatt megindult volna a büntetõeljárás.

Kérdezem miniszterelnök úr helyett az államtitkár úrtól:

A közváddal üldözendõ súlyos bûncselekmények miatt a nyomozóhatóság indított-e az elkövetõkkel szemben büntetõeljárást? Ha nem, akkor mi ennek az oka? Arra az esetleges válaszra, hogy a büntetõeljárás feljelentés hiányában nem indult meg, már most felhívom a szíves figyelmét, hogy hasonló bûncselekmények következtében a büntetõeljárást hivatalból kell megindítani és lefolytatni.

Másik kérdésem:

Mit kíván tenni a magyar sport, különösen pedig a labdarúgás erkölcsi tisztaságának megóvása érdekében? (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.)

Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap