Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1901-ben alakult Tatabányai Brikettgyár hosszú ideig, még a '80-as évek végén is a bányavállalat húzóágazata volt - ma csõdtömeg.

A munkások nem oly régen - akárcsak a szekszárdi húsipar munkásai - itt tüntettek a parlament elõtt. A 210 ember többsége olyan szegény, hogy a vonatjegyet sem tudta megvenni, ezért voltak viszonylag kevesen. A dolgozók, tehát ez a közel mintegy 210 ember, hiába követelik a végkielégítést, a felszámoló nem biztosítja.

A munkástanács vezetésével a dolgozók minden fórumot - minden fórumot! - végigjártak, hogy jogos követeléseiket megkapják. Önök szocialista kormánynak nevezik magukat (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, köztük Dr. Szabó Zoltán: Nem annak nevezzük magunkat!), de ez az álszocialista megoldás, hogy 3-4 év óta futnak a dolgozók a bérük és a végkielégítés után, minden fórumot megjárva, hallatlan! Ilyen nagyon kevés helyen történhet meg.

Tény, hogy az emberek elkeseredésükben augusztus 28-án még a parlament elõtt is tüntettek, hogy igazukra felhívják a közvélemény figyelmét. Sajnos a többségük - még egyszer mondom - olyan szegény volt, hogy vonatjegyre nem tellett anyagi erejükbõl.

1997. január 1-jén részleges jogutódlással a budapesti Carbonspedbõl és a Tatai Brikettgyártó Kft.-bõl egy Carbonsped '97 Kft. nevezetû cég lett. A gyár jelenleg nem termel - hosszú éve, több mint egy éve nem termel -, és jelenleg 35 dolgozó csak a gyárat õrzi. Tudniillik nemcsak beszélik, hanem a dolgozók tapasztalták is, hogy részletenként nagyon sok mindent, faanyagokat, egyéb szerelési anyagokat vittek el a különbözõ tulajdonosok.

A dolgozók vizsgálatot kérnek a gyár tulajdonjogáról, ami '93 óta nem tisztázódoott, valamint az azóta folytatott tevékenységrõl. A gyárban a 35 dolgozó õrzi a hatalmas területet, kihasználatlan a gyár állaga. (Dr. Szabó Zoltán: Figyelted? A gyár állaga!) Sajnos a kihasználatlanság miatt egyre jobban romlik a gyár állapota.

A szociálisan érzékeny kormány évek óta miért nézi tétlenül a brikettgyári dolgozók kálváriáját? - kérdezem, tisztelt államtitkár úr. Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap