Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kormány jelenleginél pozitívabb hozzáállására nem lehet számítani, tekintettel arra, hogy a kormány hozzáállása ehhez a kérdéshez jelen pillanatban a lehetõségek végsõ határáig pozitív.

Teljes mértékben egyetértünk abban, képviselõ úr, hogy az említett intézet létrehozása és mûködtetése jeles eszme; hasonlóképpen egyet kell értsünk abban, hogy a világ több más táján létrehozandó és mûködtetendõ hasonló intézet szintén jeles eszme volna. Mint oly sokszor, most is az anyagi lehetõségek szabnak határt ennek a törekvésnek. Egy ilyen intézetnek - a létrehozásáról nem is beszélve - csak az évi mûködtetési költsége szerényen kalkulálva is meghaladná a 20 millió forintot.

Meg kell jegyeznem, hogy mind ez idáig, mondjuk, például Londonban, New Yorkban vagy Washingtonban sincsen ilyen intézet, következésképpen nem bizonyos, hogy elsõként a konstantinápolyi intézet mûködésének a felélesztése lenne a feladatunk, ha és amennyiben a tisztelt Ház az ilyen intézetek mûködésének bõvítésére költségvetési keretet szavazna meg.

Amikor 1994-ben a török kormány felajánlott az isztambuli Ildis palotában egy helyiséget kulturális és tudományos célokra, akkor megvizsgáltuk ezt a lehetõséget. Úgy kellett döntenünk, hogy nem tudunk élni a felkínált alkalommal; úgy kellett döntenünk, bármennyire is szerettük volna, hogy költségvetési lehetõségeink nem teszik lehetõvé azt, hogy megindítsuk a felkínált helyiségben a magyar intézet mûködését.

Akkor errõl a tényrõl tájékoztattuk a Török Köztársaság budapesti nagykövetségét, illetõleg a Külügyminisztériumot. Azóta pedig tudomásunk szerint a török kormánynak más tervei vannak az említett helyiség felhasználásával, tehát már lehetõség sem volna arra, hogy ha most biztosítaná a tisztelt Ház ezt a költségkeretet, most éljünk ezzel.

Köszönöm szépen, ennyit kívántam elmondani. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap