Vadász István Tartalom Elõzõ Következõ

VADÁSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A 3-as számú fõközlekedési út Budapesttõl kezdõdõen 240 kilométer után éri el a Tornyosnémeti nemzetközi határátkelõhelyet.

(16.00)

A fõútvonal Abaújt kettészelõ utolsó 20 kilométeres szakaszán elsõrendû fõúthoz méltatlan körülmények vannak. Ez különösen nyilvánvalóvá vált az elmúlt években többszörösére növekedett teherforgalom miatt.

Jellemzõ a tarthatatlan állapotra, hogy a fõútvonal ezen a rövid szakaszon négy helyen keresztezi a Miskolc-Hidasnémeti nemzetközi vasútvonalat. Ezen kívül tovább rontja a helyzetet, hogy ugyanezen a szakaszon hat veszélyes útkanyarulat van, amely az érintett négy település: Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Garadna, Novajidrány belterületén okoz - fõleg télen - rendkívüli közlekedési állapotot. Az elmúlt idõszakban történt számtalan baleset közül több halálos kimenetelû volt. Emlékezetes az alig egy éve történt, Hernádszurdoknál vonat és kamion ütközésébõl keletkezett tragédia. Az elmúlt télen Novajidrányban járdán gázolva okozott halálos balesetet egy kamion. Ez csak kettõ a legfrissebb és legsúlyosabb tragédiák közül, amelyek számtalan esetben megtörténtek és okoztak a sérülésen kívül jelentõs anyagi kárt a veszélyeztetett településen élõknek.

A fõútvonalnak ez a szakasza a fentieken kívül is rendkívül elhanyagolt, burkolata elhasznált és kátyús, az útpadka kiépítetlen. A kiépítetlen infrastruktúra egyébként is nagyon rontja Abaúj gazdasági esélyeit.

Ezért kérdezem miniszter urat, hogy milyen lehetõséget lát ennek a helyzetnek a megszüntetésére, a településelkerülõ szakasz megépítésére. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) A június végén Helsinkiben megrendezett összeurópai közlekedési konferencián javasolt, az európai észak-déli, úgynevezett ötös folyosó (Az elnök ismét megkocogtatja a csengõt.) részeként megépülõ Kassa-Miskolc... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.) szakasz mikor és hogyan kötheti be a térséget az európai vérkeringésbe? (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap