Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Szántód az ország legfiatalabb községe, mert nemrég harcolták ki a szántódi polgárok, hogy önálló községet alapíthassanak. Balsay István képviselõtársammal részt vettem egy lakossági fórumon és egy falunapon is, ahol a lakosok többsége, az üdülõtulajdonosok jelentõs száma, valamint Karabinszky Gyula polgármester úr is panaszolta, hogy a gyorsvonatok egy korábbi megállapodás ellenére többségében nem állnak meg Szántód-Kõröshegy vasútállomáson.

Azért mondom, hogy korábbi megállapodás ellenére, mert még a múlt században, amikor a déli vasút építése folyt, a tihanyi apátság ingyen biztosította az állomás területét, és az apátság felépített egy gyönyörû állomást is erre a területre. Igaz, azt idõközben sajnos lebontották, és egy elég rondát építettek helyette. A megállapodásba belefoglalták, ennek az ingyenességnek az ellentételezése, hogy a vonatok megállnak az állomáson. Ez az állomás teherpályaudvarként is üzemelt, valamint olyan kitérõrendszert építettek ki, amely lehetõvé tette, hogy az egyvágányú nyomvonalon a vonatpárok az állomáson bevárják egymást, és tovább tudják folytatni az útjukat Siófok, illetõleg Balatonszemes felé. Az utóbbi idõben egyre inkább csökkent azon vonatok száma, amelyek megálltak ezen az állomáson. Elõfordult olyan anomália is, hogy a Balaton déli oldalának összes állomásán megállt egy vonat, kivéve Szántód-Kõröshegy vasútállomást.

Ezért kénytelen vagyok miniszter urat megkérdezni, mikor fogja betartani a Magyar Államvasutak Rt. vezetõsége ezt a megállapodást, mikor lesz lehetõségük a Szántódon, Kõröshegyen és a hozzájuk közeli községekben, Bálványoson, Pusztaszemesen élõ lakóknak arra, hogy Szántód-Kõröshegy vasútállomáson fel tudjanak szállni a gyorsvonatokra is.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap