Izsó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársak! Miniszter Úr! A lakosság sok esetben veszélyeztetve van felelõtlen embertársaink meggondolatlan cselekedetei miatt. Konkrétan: pár filléres, forintos bevétel reményében begyûjtik, ellopják a színesfémekbõl készült, a közlekedés, a hírközlés biztonságát, az elektromos érintésvédelmet segítõ oszlopokat, fedeleket, vezetékeket, táblákat s a többi. Lopják a MÁV szerelvényeinek berendezéseit, vezetékeit és információs tábláit is.

Eltekintve a viszonylag kis százalékú szuverén gyûjtõktõl, körülbelül 95-98 százalékban a pénzszerzés a fõ szempont. Pénzt pedig a felvásárlóktól lehet kapni. Minden potenciális színesfémgyûjtõ mögé nem lehet ellenõrt állítani, mivel létszámuk elég jelentõs, ezért a felvásárlás útját kell elreteszelni, illetve nehezíteni. Ez többféleképpen lehetséges, például a felvásárlás megszüntetésével, a felvásárlóhelyek csökkentésével, az eredet igazolásának megkérésével vagy a személyi igazolványok megkövetelésével s a többi. Javaslom továbbá azon felvásárlók mûködésének felfüggesztését, akik nem tudják felismerni a fent jelzett, hulladékanyagnak nevezett fémek eredetetét, s jelentõs mennyiségben szállítanak a központi telepekre.

Kérdezem a miniszter urat, szándékában van-e a minisztériumnak olyan módszerek rendeletileg való bevezetése, amelyek megakadályozzák, illetve jelentõsen csökkentik a színesfémek lopását.

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap