Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! Sajnálattal értesültem arról, hogy az úgynevezett feketelõporos fegyverekkel végrehajtott lõversenyt vélt jogszabályi rendezetlenség miatt még ez évben is kénytelenek voltak külföldön megrendezni, holott az ilyen jellegû fegyverekkel végrehajtott versenyek megrendezésének az elmúlt év végétõl már Magyarországon sincs jogi akadálya.

Ugyanis a kézi lõfegyverekrõl és lõszerekrõl, a gáz- és riasztófegyverekrõl, valamint a légfegyverekrõl és lõterekrõl szóló 115/1991-es kormányrendelet hatályát 1996-ban született kormányrendelet kiterjesztette a muzeális jellegû elöltöltõs fegyverekre is, ha azokat sportlövészeti célokra használják. Következésképpen ugyanazok az engedélyezési szabályok vonatkoznak rá, mint más sportlõfegyverekkel végrehajtott versenyekre. Így nincs akadálya annak, hogy hazánkban is rendezzenek ilyen versenyt. Ugyanakkor viszont nem rendelkezünk információkkal arról, hogy az érintett jogszabály módosítását követõen kérelmezték-e a Klapka Kupa megrendezését.

Mindent egybevetve nem kívánom itt most pontosan részletezni a jogszabály elõírásait, hogy 7,5 joule-nál nagyobb csõtorkolati energiájú lövedék lõhetõ ki ebbõl a fegyverbõl, és ezért tartozik az engedélyezési eljárás alá. De összegezve, azt hiszem, hogy most már a megfelelõ jogszabályi háttér megléte miatt is a hatályos jogi szabályozás az MTTOSZ és az ORFK közötti jó kapcsolat, valamint a szövetség által kidolgozandó szabályzat - hiszen ez az õ feladatát képezi - megfelelõ biztosítékot jelentenek a szövetség versenyének jövõbeli zavartalan hazai megrendezésére.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap