Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Szabaddemokrata képviselõtársam, majd késõbb szocialista képviselõtársam felvetésére is szeretnék reagálni. A képviselõ úr azzal próbált érvelni az indítvány - aminek az egyik aláírója vagyok - visszavonása mellett, hogy vonja vissza az ellenzék, hiszen egy képviselõ az õ megítélése szerint ellentmondásba kerülne önmagával, és ez elegendõ indok arra, hogy visszavonjuk az indítványunkat.

Tisztelt Képviselõ Úr! Sokkal többrõl van szó ebben a javaslatban. Ebben a javaslatban arról van szó, hogy külföldiek vásárolhatnak-e termõföldet Magyarországon vagy sem, nem arról, hogy az ön véleménye szerint X vagy Y képviselõ hogy fog magába nézni vagy pedig hogy fog szavazni. Úgy gondolom, ennél sokkal fontosabb kérdésrõl van szó, nem is tudom komolynak tekinteni ezt a véleményét.

A másik kérdéskörrõl, amiben említette, hogy a kormány által feltett 2. kérdésre a közvélemény-kutatások szerint hetven-egynéhány százalék igennel válaszolna, és akkor ezt feltétlenül fel kell tenni: az ellenzéki pártok nincsenek abban a helyzetben, hogy közpénzekbõl közvélemény-kutatást tudjanak arra vonatkozóan végeztetni, hogy az õ kérdésüket mennyien támogatnák. Ez nem jelenti azt, hogy azt nem támogatná 75 százalék; de, tisztelt képviselõ úr, nem azért kell feltenni egy kérdést népszavazásra, mert 75 százalék támogatja vagy sem, hanem azért, mert 200 ezer érvényes aláírás született. Ebben az esetben kell népszavazást tartani, és ha önök ezt elmulasztják és ezt megakadályozzák, akkor követnek el alkotmánysértõ magatartást, tisztelt képviselõtársaim. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.)

Végezetül arra a kérdésre reagálnék, amit Toller László vetett fel, hogy a kormány ugyanazt a kérdést tette fel, mint amire az aláírások gyûltek. Ezt én nem tartom igaznak, hisz a betûk nem ugyanazok, a szavak nem ugyanazok, és az az állítás... Ebben az esetben ki dönti el, hogy ez a kérdés ugyanaz? Jelen esetben visszajutottunk oda, hogy pártunk és kormányunk ismét úgy rendelkezik, hogy ez a kérdés ugyanaz. Úgy hiszem, ezt nem ilyen módon kell eldönteni.

Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap