Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Eredetileg egy órával ezelõtt - és természetesen nem kétperces hozzászólásra - jelentkeztem, de a kétperces vita egy órája tart. S mivel a vitában többször elhangzott a Független Kisgazdapárt neve is - például Orosz Sándor képviselõ úr részérõl is -, ezért két percben reagálni szeretnék, majd utána a vita folyamán szeretnék a 4. és a 9. pontokhoz hozzászólni.

Bauer képviselõ úrtól és többektõl hallottuk, hogy a Független Kisgazdapárt következetes volt. 90 éve következetes, mert 90 éve látja, hogy Magyarország sûrûn lakott ország, és nincs más lehetõség, csak az, hogy a vidék lakosságmegtartó ereje megmaradjon, ami csak úgy oldható meg, ha a külföldieknek nem engedjük meg, hogy Magyarországon termõföldet szerezzenek. Ebben teljesen következetesek vagyunk.

Örültem neki, amikor Orosz képviselõ úr azt mondta, hogy legyen színvallás. Erre a következõt tudom mondani. Az önök kormánya kezdeményezte a nemzeti agrárprogramot. Fél évvel ezelõtt két hónapon át vitatkoztunk rajta, például itt a felsõházi teremben, aztán Gödöllõn, Debrecenben is - sorolhatnám még a helyszíneket -

összejöttek az agrárium képviselõi, és kinyilvánították a közakaratot. Mindenki - az érdekképviseletek, a pártok - valamit képviselt. Nagyon sok szakmai kérdésben ki is alakult a konszenzus, de egyben nem alakult ki. Mivel Magyarország az Európai Unióba ácsingózik, oda akar bejutni - ahol a termelés döntõ többségben családi magángazdaságban folyik -, a családi magángazdaságokat kellene támogatni, de azok Magyarországon negatív diszkriminációban voltak, illetve vannak a szövetkezetekkel és az állami gazdaságokkal szemben. Pozitív megkülönböztetést kellene alkalmazni. Benne van a nemzeti agrárprogramban, hogy pozitív megkülönböztetést kapnak a családi gazdaságok. De pont nem az történik!

Tisztelt Képviselõtársak! Ha valaki jól figyel, a gyakorlat, sõt a kisebbik kormányzó párt korábban nagyon félreérthetõ nyilatkozatai egyértelmûen bizonyítják, ha megadják a termõföldtulajdon-szerzési lehetõséget a gazdasági társaságoknak, szövetkezeteknek, akkor rövid idõn belül hatalmas külföldi tõke szabadul rá a magyar termõföldre. Ezt önök sem tagadták. Államtitkár úr és más személyek is többször tettek enyhén szólva is félreérthetõ nyilatkozatokat. A 4. pontot épp ezért nem tudjuk elfogadni, és ragaszkodunk a több mint 300 ezer ember - mert 50 ezer aláírás már újra összejött - közakaratának a kinyilvánításához.

Köszönöm szépen. (Taps az FKGP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap