Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársak! Szigethy képviselõ úr visszaterelte az országgyûlési határozati javaslat 2. számú ajánlási pontjára, tehát az ellenzéki képviselõk által jegyzett 2. számú javaslatra a figyelmet, és az alkotmányjogi aggályait mondta el ezzel kapcsolatban.

Tisztelt Képviselõtársaim! Elsõsorban a kormánypárti képviselõknek mondom: ezt a problémát meg lehetne oldani. Tudniillik nem az ellenzék akarja a hatályos, '94. évi, LV. számú, termõföldrõl szóló törvényt módosítani, hanem az önök kormánya terjesztette be. Három és fél évig nem terjesztette be; most, a választások elõtt beterjeszti.

Nézzük, kinek az érdeke! Elmondtuk a termõföldrõl szóló általános vitában: kinek az érdeke módosítani? Ha itt mindenki - a jelen lévõ 40- 50 - képviselõ egyetért azzal, hogy a külföldi ne szerezhessen földtulajdont, pontosabban: az eddig megszerzett, zsebszerzõdésekben lévõ rendelkezési jogot ne lehessen legitimizálni, akkor egyszerû a kép. Ezt a termõföldrõl szóló törvénymódosítást vissza kell vonni, vagy úgy, ahogy az elõzõ miniszter, hallgatni kell hónapokig, és akkor elhalkul, mint ahogy a parázs elalszik. Kérem, ezt a társadalmi vitát nem lehet másképp megoldani, mert három hét alatt több mint 300 ezer aláírás jött össze ebben a kérdésben!

Mondja Bauer képviselõtársunk, hogy van errõl egy reprezentatív közvélemény-kutatás. Kérem! Akkor nincs más lehetõség, mint az, hogy vegyék rá a tisztelt kormányukat, vonja vissza ezt a termõföldrõl szóló elõterjesztést, és akkor nincs ez a kérdés.

Akkor a NATO-kérdésrõl, az euro-atlanti csatlakozásról, ami globálisan, stratégiailag fontos a nemzet számára, arról vitatkozunk, de errõl, most a választás elõtt pár hónappal, nem vitatkozunk... 1300 szövetkezetnek semmi gyakorlati eredménye nem lesz abból, ha most önök az év végére ebbõl törvényt alkotnak.

Errõl vitatkozik most az egész ország, indulatok szabadulnak el. Mindenki egyetért abban, a nemzeti agrárprogram vitája során mindenki egyetértett abban, hogy nem kell a külföldieknek megengedni a dolgot, sõt, legitimizálni sem szabad az eddigi zsebszerzõdéseket; akkor más nem lenne - megnyugodna mindenki, ha önök visszavonnák a termõföldrõl szóló törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Moraj a kormánypárti padsorokban. - Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap