Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársak! Bihari képviselõ úr a színvallást, a következetességét kérte számon. Én azt mondom, elõször a kormánynak és a kormánykoalíció képviselõjének kellene színt vallani. Három és fél év óta, az önök kormányzása alatt legalább tízszer felröppent a hír, hogy különbözõ korlátokat hoznak, de mégiscsak meg szeretnék engedni a földliberalizálás ügyében a külföldi földtulajdonszerzést. Utána visszavonultak, miután a társadalom tiltakozott, engedtek egy kicsit, és utána a társadalom megint tiltakozására visszavonultak.

Örülök, hogy ennyire kiemelte a mi következetességünket, mármint a kisgazda következetességet Bihari képviselõ úr, de egyet elmondok: az ellenzéki erõk nemcsak az ellenzéki pártokat jelentik, hanem érdekképviseleti szervezeteket, például még a Mezõgazdasági Gazdasági Társaságok Szövetségét is, amelyet bár próbáltak lekicsinyleni, de azóta is többször nyilatkoztak, elmondták, hogy õk is ellenzik a földtörvény módosítását, mert egyértelmûen a 15-20-szor kevesebbet érõ magyar termõföldre rázúdul most a külföldi gazdag tõke, és nem tudják megakadályozni önök azt a burkolt, közvetett földtulajdonszerzést, amelyet - úgy látszik - az egész társadalom meg akar engedélyezni. (Sic!)

Itt azért a társadalomra hivatkozhat az ellenzéki párt és az az ellenzéki összefogás, amely a 320-330 ezer aláírás gyûjtésében is megjelent rövid idõ alatt. Nyilatkozhat arról, hogy a társadalom többsége elítéli. Mi, az egész ellenzék abban vagyunk egységesek, hogy azt mondjuk, ha önök a termõföldtörvényt módosítják - és itt jön, tisztelt képviselõ úr: nem az ellenzék kezdeményezte az 1994. évi LV. törvényt, hanem önök, az önök kormánya kezdeményezte ezt a törvénymódosítást, ahogy Salamon képviselõ úr mondta, ami még nemzetközi egyezményekbe is ütközik, de még egyszer mondjuk, a gyakorlat is azt bizonyítja -, ha megadjuk a belföldi gazdálkodó szervezeteknek a termõföldtulajdon-szerzés lehetõségét, akkor nagyon rövid idõn belül ott a többséget megszerzik a külföldiek, és nagyon sok magyar (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), több tízezer magyar ember életfeltétele szûnik meg.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap