Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Ház! Én Bihari Mihály nagyon kulturált és sok jó szándékkal átszõtt felszólalását nagyon nagy komolysággal és figyelemmel hallgattam. Tulajdonképpen a magam részérõl egyetértek azzal a módosító indítvánnyal, amely szerint ki kívánják venni ezt a "megkülönböztetés nélkül" két szót. Ez helyes, de nem elég.

Miért nem elég? Mert a kérdés megtévesztõ jellege megmarad véleményem szerint. Ezt a legnagyobb tisztelettel meg kell jegyeznem, hiszen nem kérdez rá arra a lényeges kérdésre, amit majd ezzel a kapcsolódó módosító indítványommal szeretnék kiegészíteni.

A másik problémám pedig az, tisztelt képviselõ úr, hogy a földtörvény módosításának végsõ formáját nem Bihari Mihály fogja elrendezni, hanem egy nagyobb grémium. Ha Bihari Mihállyal ketten leülnénk egy asztalhoz - mint ahogy egy sajtónyilatkozatában mondta, hogy meg kellene beszélnünk ezt a kérdést komolyan -, azzal a szándékkal, amirõl itt most képviselõ úr beszélt, akkor biztos lenne megoldás. Csak sajnos ez nem így mûködik a parlamentben. Azt hiszem, az a kérdés, amit Salamon képviselõtársam felvetett, változatlanul nyugtalanít bennünket, hogy vajon van-e olyan megoldás ténylegesen. Ez persze egy felfogásbeli kérdés, hogy a szövetkezet és egyéb társaság kapna-e földet.

Ez most nem a részletes vita tárgya, hanem végsõ soron a földtörvényvita tárgya. Különféle felfogások eddig is napvilágot láttak, és még napvilágot fognak látni, és színt fogunk vallani ebben a kérdésben - egyébként eddig sem titkoltuk véleményünket -, és pontosítani fogjuk azokat a megoldási javaslatainkat is, amelyek itt a kormány által és a kormányoldal által felvetett problémákra kívánnak választ adni esetleg másfajta technikai megoldással. De ez nem a mostani részletes vita tárgya.

Azzal zárom még - hogy a két percbe beleférjek -, hogy nagyon köszönöm ezt a kulturált felszólalást, de a kétség sajnos bennem maradt, és ez a módosító indítvány, amelyet önök tettek, nem elég. Kérem képviselõ urat, hogy a kapcsolódó módosító indítványomat is tanulmányozza figyelemmel, és utána majd még erre tegyen megjegyzést.

Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap