Glattfelder Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Azt hiszem, alapvetõen hamis az a beállítás, miszerint az OECD-tagság feltétele volt az, hogy Magyarország minden területen vállalja a nemzeti elbánás elvét. Hiszen akik elolvasták az OECD-hez való csatlakozási jegyzõkönyvet és annak a III. mellékletét, azok tudhatják, hogy Magyarország három területen kivételt kért és kapott a nemzeti elbánás elvének alkalmazása alól.

Ilyen a légi közlekedés, a folyami hajózás és ilyen a kisvállalatok állami támogatásának kérdése is. Az egyik bizottsági ülésen elhangzott egyébként - és ez külön érdekes -, hogy a folyami hajózás ügyében gyakorlatilag anélkül kaptuk meg a nemzeti elbánás alóli kivételt, hogy mi ezt komolyan kértük volna. Ez azért került bele a mi OECD- csatlakozási szerzõdésünkbe, mert a lengyelek ragaszkodtak ehhez, minket egy kalap alá vettek a lengyelekkel, és ez így került bele. Ez jó bizonyíték arra, hogy ha Magyarország komolyabban tárgyalt volna az OECD-vel, akkor a föld területén is lehetõség lett volna engedmények elérésére.

Megjegyzem egyébként, hogy itt megint fogalmak keverednek össze. Hiszen egy szerzõdés módosítása nem jelenti, hogy az adott szerzõdéssel érintett nemzetközi szervezetbõl ki akarnánk lépni. A GATT-szerzõdés módosítására vonatkozó törekvéseink sem jelentették azt, hogy a GATT-ból ki szeretnénk lépni, ilyen módon sem a GATT- egyezmény, sem pedig az OECD-egyezmény esetleges módosítása, ha ez komolyan felmerül, nem veszélyezteti Magyarország EU-tagságát, annak ellenére, hogy egyébként az Európai Unió együttesen tagja a GATT- szerzõdésnek is.

De ha már a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozásunkról beszélünk, ne felejtsük el, hogy mind az Európai Unióhoz, mind a NATO- hoz való csatlakozásunknak nemcsak jogi és gazdasági kritériumrendszere van, hanem feltétele a demokratikus jogállam kiépítése is.

Demokráciakritériumok is vannak, és bizony, ezen a területen, ebben a népszavazási kérdésben, úgy látszik, hátrafelé menetelünk, hiszen a kormány több mint 300 ezer polgár választójogának gyakorlását akarja a mostani javaslatával korlátozni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap