Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Kedves Képviselõ Úr! Még egyszer megismétlem: az OECD-tagság kérésekor lehetett kérni nemzeti elbánást olyan kérdésekben, amelyek a tagság keletkezésekor a hatályos törvények szerint indokoltak voltak. Nem lehetett azonban kérni nemzeti elbánást olyan kérdésben, amelyben a hazai jogszabályok megfeleltek az OECD-tagságnak, csak késõbb szerettünk volna elérni módosítást. Ezt mondtam az imént, és ezt mondtam most is.

Amit azonban nem egészen értek: a képviselõ úr az imént mintha azt mondta volna, hogy nem olvasták el az OECD-megállapodást, hanem a kormány dicsérõ szavaira döntöttek úgy, hogy támogatják azt. Most meg kiderült, hogy mégis megismerték azt; nem értem egészen pontosan a dolgot, hogy most hogy történt: elolvasták (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nem olvasták el!) vagy nem olvasták el, de ez részletkérdés.

A lényeg az, hogy az OECD-tagság nem teszi lehetõvé nemzeti elbánás kérdését jövõbeli dolgokra. És képviselõ úr: nem volt még precedens arra, hogy bármelyik tagország utólag kérte volna az OECD-tagságnak a módosítását. Szeretném hozzátenni, nemcsak azért nem kérték ezt, mert ez jogilag nem lehetséges; azért sem kérték, mert itt mindegyik tagország számára kedvezõ az OECD-tagság, annak minden feltétele, és ezzel Magyarország is így van.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap