Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Természetesen én egy rendes felszólalást szerettem volna négy-öt percben kifejteni, de így kénytelen vagyok megint a kétpercesekben válaszolni, hisz már megint körülbelül egy újabb óra következett, a második körben, Bihari képviselõ úr felszólalása után.

A kormány által beterjesztett földkérdés, a második kérdés csalogató: az a fagylalt, amire rákapnak az emberek, hogy a külföldi ne szerezhessen földet. Természetesen önök, én azt mondom, eléggé rafinált módon az elsõ kérdésben elrejtik azt, hogy gyakorlatilag, ha a belföldi magánszemély szerezhet termõföldtulajdont, itt senki nem tudta megcáfolni - és sajnos az élet se cáfolja meg -, hogy a külföldiek a magyar belföldi gazdálkodó szervezetbe belépve nagyon rövid idõ alatt megszerzik a magyar termõföldet.

A Bihari és Orosz képviselõ urak által jelzett két szó kivétele a kormány által beterjesztett javaslatból, hogy a "megkülönböztetés nélkül"-t kiveszik, ez semmit nem old meg: ez nem gátolja meg azt a lehetõséget, amit említettünk, hogy a külföldiek közvetve megszerezzék a termõföldtulajdont.

Nem az ellenzék kezdeményezte a földtörvény módosítását, hanem a kormány! Biztos, hogy rossz a földtörvény, de mégis egy védettséget, nyugodt legitimitást adott azzal, hogy bármilyen zsebszerzõdés, bármilyen furfangossággal is, de nem tudta megnyitni a zsilipet. Önök most ezzel, lehet, hogy csak egy ekkora réssel, de mégis a kádból kihúzzák a zsilipet (Dr. Szabó Zoltán: Kádból zsilipet!), és gyakorlatilag a víz betódul. A víz betódul, és még egyszer elmondjuk, ez legitimizálja, törvényesíti az eddigi, a magyar törvényt kijátszó lehetõségeket.

Ezt akarja az ellenzék megakadályozni: az ellenzék védekezik. A római jog nem azt ítéli el, akit megtámadtak, hanem neki nyújt védettséget. Jelenleg megtámadták azt a lehetõséget, hogy a magyar földet megõrizzék, és nem csalárd módon írta alá a 300 ezer ember, hanem azért (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) írta alá, hogy ezt a termõföldtulajdon-szerzést a külföldieknek megtiltsák. Ezért ez védekezés volt az ellenzék részérõl. (Dr. Orosz Sándor: Most van zsebszerzõdés vagy nincs?)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap