Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elõbb szocialista képviselõtársunk valamilyen hozzászólásból azt a következtetést vonta le, hogy az ajánlás 2. pontjában szereplõ kérdés, amelyet több mint 300 ezer aláírás támogat, valamilyen alku tárgya lenne.

Szeretném ezúton a képviselõ urat megnyugtatni, magam, mint a javaslat egyik jegyzõje, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetõjeként garanciát vállalok arra, és garantálom, hogy semmilyen körülmények között ez a kérdés nem kerül visszavonásra; a 300 ezer aláírással támogatott kérdést módosító javaslat formájában a Magyar Demokrata Fórum minden keretek között fenntartja. Tehát szeretném eloszlatni minden ebbeli kétségét.

Az OECD-megállapodásról: tény és való, hogy az OECD-megállapodás megkötésével hazánk a termõföldre vállalta a nemzeti elbánás elvét. Abban az esetben, ha a kormány nem kívánja a termõföldrõl szóló törvényt módosítani, akkor helyesen járt el. Abban az esetben, ha módosítani kívánja, akkor valóban az OECD-tárgyalások során fel kellett volna vetni ezt a kérdést, és nem kellett volna a nemzeti elbánás elvét vállalni a föld kérdésében, mert ez azt jelenti, hogy a jelenleg hatályos földtörvény, amennyiben módosításra kerül, nem lehet hátrányos a külföldi érdekeltségû társaságok számára. Azonos elbánásban kell részesíteni, ebbõl adódóan a hazai belföldi társaságok számára kedvezõ változása történik a földtörvénynek. Ugyanilyen elbánásban kell részesíteni a külföldi érdekeltségû társaságokat is.

Ezért, tisztelt államtitkár úr, tisztelt képviselõ urak, egyértelmûen következik az OECD-megállapodásból, hogy ha önök a szándékuk szerint kívánják a földtörvényt módosítani, az a külföldi érdekeltségû társaságokat is tulajdonosi lehetõséghez juttatja, mert az OECD-szerzõdés értelmében nem tehetnek mást.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF, a Fidesz és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap