Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Jó néhány képviselõtársam itt már nemcsak a kétpercesek, hanem a mai vita során arról beszélt, hogy a gondolatok és az érvek elmennek egymás mellett, illetve arról beszéltünk, hogy bizonyos szempontból struccpolitikáról van szó.

Én azt hiszem, hogy Bauer Tamás ezt a struccpolitikát megerõsítette a hozzászólása kezdetén azzal, hogy itt most egy kormány által kezdeményezett népszavazásról kell beszélni, és felejtsük el, hogy 300 ezer polgár kér ugyanebben a kérdésben népszavazást. Ez a formális jogértelmezés, kedves képviselõtársaim! Ez ugyanolyan formális jogértelmezés, ahogy Bihari Mihály kezelte ezt a kérdést. Nem lehet elvonatkoztatni attól, és igenis ennek a vitának az is a tárgya, hogy itt 300 ezer polgár kezdeményezett ugyanebben a kérdésben népszavazást.

Ha elfogadjuk azt a logikát, amikkel itt önök érvelnek, akkor Magyarországon nem lehetne népszavazást tartani. Az alapvetõ kérdés az, hogy a polgárnak van-e lehetõsége népszavazást kezdeményezni. Mi azt mondjuk - s az önök magatartása nemcsak hogy struccpolitika, hanem alkotmányellenes -, hogy ezt az érvelést elfogadva Magyarországon nem lehet népszavazást tartani; mi azt mondjuk, ez joggal való visszaélés. Ebben a kérdésben kell az Alkotmánybíróságnak rövidesen válaszolnia.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap