Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szerezhetnek-e külföldiek földtulajdont Magyarországon? Megítélésünk szerint ez az a kérdés, amirõl népszavazást kell tartani. Én csak reménykedni tudok, hogy ebben egyetértünk.

Természetesen meghúzódik itt egy másik kérdés is, amit megítélésünk szerint nem népszavazással, vagy nem biztos, hogy népszavazással kell eldönteni, legalábbis mi ezt nem kezdeményeztük. Az a kérdés húzódik meg, hogy gazdasági társaságok szerezhetnek-e földtulajdont.

A Magyar Demokrata Fórumnak nyilvánvalóan nincsenek ilyen szándékai és nincsenek ilyen törekvései. A kormánynak vannak ilyen törekvései. Éppen ezért elvárjuk, hogy a kormány, ha ezen törekvéseit a parlamentben érvényesíteni akarja, akkor ezt úgy tegye, hogy ezzel együtt ne teremtsen lehetõséget külföldieknek termõföldtulajdon szerzésére. Mert jelen esetben önök gyakorlatilag megpróbálják becsapni a választókat! Látszólag próbálják azt a kérdést feltenni, hogy hazai gazdasági társaság szerezzen-e termõföldtulajdont, és ezzel, mivel nem tudják másképpen megoldani, azt érik el és azt szeretnék elérni, hogy egy népszavazási szituáció révén kapjanak arra felhatalmazást, hogy külföldiek földtulajdont szerezzenek Magyarországon, úgy, hogy ennek az ellenkezõjét íratják rá a szavazólapra. Ezért ítélem meg úgy, hogy becsapják a választópolgárokat. (Közbeszólás jobbról: Így van!)

Tehát mi azt javasoljuk, hogy kizárólag abban a kérdésben legyen népszavazás, hogy szerezhetnek-e külföldiek földtulajdont; és a belföldi gazdasági társaságok földszerzésének a lehetõségét önöknek kell megoldani az OECD-szerzõdés és a parlamenti demokrácia keretei között. Egyelõre eddig nem tudtak erre javaslatot tenni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap