Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Röviden szeretnék válaszolni államtitkár úr provokatív kérdésére. Tessék nyugodt lelkiismerettel igennel szavazni, és a választópolgárokat is arra tessék buzdítani, hogy a mi kérdésünkre igennel szavazzanak. Mert ha a mi kérdésünkre igennel szavaznak, akkor az az elsõdleges óhajuk, hogy külföldiek Magyarországon ne szerezhessenek termõföldtulajdont, megvalósul. Ám ahogy Balsai képviselõtársam mondta, egészen egyértelmû a mi kérdésünk, miután az egész a külföldi tulajdonszerzésre vonatkozó, és a külföldi tulajdonszerzésnek három variációját taglalja, ezért igen meg kell erõszakolni az ember fantáziáját ahhoz, hogy önálló szervezetként próbálja értékelni a kérdésben megfogalmazott szervezetet is.

Visszatérve arra a kérdésre, hogy valóban nincsen Magyarországon belföldi társaság, magyar társaság, és ahogy ezt elmondtam az általános vitában, még egyszer felhívom a figyelmüket, minden országgyûlési képviselõ kapott olyan levelet, amit nem tudom én, kinek a kezdeményezésére írtak, hogy miért bántják szegény Horn Gyulát, ki se ejti a száján a külföldieket. Kérem szépen, ez a probléma azzal, hogy ha azt mondják, hogy belföldi jogi személy, belföldi termelõszövetkezet szerezhet tulajdont, hogy az a tévhit alakul ki az emberekben, hogy itt csak valóban a belföldiekrõl van szó.

Hadd hívjam föl az államtitkár úr figyelmét a gazdasági társasági törvényre! Azt mondja a társasági törvény, hogy gazdasági társaságot belföldiek és külföldiek egyaránt üzletszerû közös gazdasági tevékenység folytatására hozhatnak létre. A szövetkezeti törvény úgyszintén nem tesz különbséget. Az a megkülönböztetés, amit önök elkezdtek hangoztatni, hogy attól belföldi, hogy Magyarországon van bejegyezve, hangsúlyozom még egyszer, azt a tévhitet kelti az állampolgárokban, mintha önök valóban (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) csak a termelõszövetkezeteknek és a hazai vállalkozásoknak akarnának földet adni. (Az elnök a csengõ újbóli megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ez pedig így nem igaz. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap