Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Salamon László képviselõtársunk mostani megjegyzése igazolta állításainkat. Ugyanis mit mondott Salamon László? Ha úgy tesszük föl a kérdést, ahogy önök teszik föl, és valóban a Medián korábbi vizsgálata ezt a kérdést tette fel, mert ez állt rendelkezésre, akkor a magyar állampolgároknak az a bizonyos 74-75-76 százaléka erre természetesen igent válaszolt. Ha úgy tesszük föl a kérdést, ahogy a kormány teszi föl - erre vonatkozott a Marketing Centrum késõbbi közvélemény-kutatása, amikor már ez is rendelkezésre állt -, akkor a magyar állampolgároknak ez a bizonyos 74- 75-76 százaléka a kormány elsõ meg a kormány második kérdésére is igennel válaszol.

Tehát ebbõl mi következik? Ebbõl az következik, hogy amikor mind a két kérdés föl van téve... (Demeter Ervin: Nem! Ahogy megláttátok, hogy 75 százalék, más kérdést csináltatok! Ezt bizonyítja!) Szeretném Demeter képviselõtársunk tájékoztatására közölni, hogy a Medián eme vizsgálatának az eredményét azt követõen tudtuk meg, hogy a kormány eme döntése kidolgozásra került. Ezt csak a rend kedvéért mondom. Nem tudtuk - sejtettük. (Derültség a jobb oldalon.) Sejtettük természetesen, valamennyien tudjuk, és volt sok más vizsgálódás. Nem errõl van szó.

De azt is sejtettük ám, kedves Demeter képviselõtársunk, hogy a szövetkezeti kérdésre mi lesz a válasz! Ezt is sejtettük, önök is pontosan tudják. (Demeter Ervin közbeszól.) Tehát éppen ezért nem akarják, hogy ez a kérdés is föl legyen téve!

És csak egyetlenegy megjegyzésem van még. Mert mi a válasz arra a kérdésre, amit föltett Szabó Zoltán, hogy mit válaszoljon az, aki mind a kettõre igent akar mondani, az önök kérdésére? Dávid Ibolya erre azt a választ adta, hogy az elsõdleges akarata szerint mondjon igent. De honnan tudjuk, hogy melyik az elsõdleges és melyik a másodlagos akarata? Az egyikre 75, a másikra 76 százalék mond igent. Nem tudjuk, és nincs jogunk arra, és ez a dolog lényege, hogy mi döntsük el, hogy melyik az õ elsõdleges akarata. Õ döntse el, hogy mind a két kérdésre hogyan válaszol! (Közbeszólás a bal oldalról: Így van! - Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ekkor érvényesül a népakarat.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap