Glattfelder Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! Abban a vitában, hogy melyik kérdés a jó, itt megidézésre kerültek közvélemény-kutatások. Az én megítélésem szerint a közvélemény-kutatások csupán egyetlenegy dolgot bizonyítanak a jelen pillanatban, hogy az emberek nem tudják, hogy a kormány középsõ kérdése valójában lehetõvé teszi a külföldiek földtulajdonszerzését. Ezért a közvélemény-kutatások ma egyetlenegy dologra adnak bizonyítékot, arra, hogy a kormánynak sikerült jelen pillanatig megtévesztenie a választókat való szándékát illetõen.

Természetesen a kormánypártok úgy érvelnek, hogy a mi kérdésünk is megtévesztõ, hiszen az õ értelmezésük szerint a mi kérdésünk nem teszi lehetõvé a szövetkezetek földtulajdonszerzését. Ezzel szemben hadd idézzem a mezõgazdasági gazdasági társaságok szövetségének a nyilatkozatát, amelyek kinyilvánították - bár állítólag ezeknek önök az érdekét képviselik -, hogy nem értenek egyet az önök törvényjavaslatával, viszont egy táblázatot is közzétettek, amelyben összefoglalják, hogy az ellenzék és a kormány kérdései között mi a különbség. Az õ megítélésük szerint az ellenzék kérdése nem tárgyalja a belföldi természetes személyek földtulajdonhoz jutásának a kérdését, Bs hasonlóképpen nem tárgyalja a belföldi jogi személy földhöz jutásának kérdését abban az esetben, ha a tulajdonos külföldi. Viszont rendkívül fontos, hogy õk is úgy értékelik, hogy abban az esetben, ha a belföldi jogi személy tulajdonosa külföldi, az ellenzék kérdése szerint nem szerezhet termõföldet az ilyen tulajdonos, míg a kormány kérdése szerint a külföldi tulajdonos ilyen módon földtulajdont szerezhet.

(20.40)

Ezért nagyon nehéz - a mi megítélésünk szerint - az alapján eldönteni a versenyt, hogy kinek a kérdése megtévesztõbb. Nincs közöttünk egyetértés, de egyben egyet kell hogy értsünk: az ellenzék kérdését 300 ezer polgárnál többen támogatták aláírásukkal, és ebben az esetben (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), még ha önök megtévesztõnek is tartják a kérdést, az alkotmány szerint kötelességük a kérdést népszavazásra bocsátani.

Köszönöm szépen. (Gyimóthy Géza: Így van! - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap