Kertész Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Kedves Képviselõtársaim! Azért nem kívántam elállni, hogy Gyimóthy Géza képviselõ úrnak felolvassak egy rövid idézetet a törvényjavaslatból. "Belföldi jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet jogutód nélküli megszûnése esetén a külföldi tag (tulajdonos) a megfelelõ szervezet tulajdonában álló termõföld tulajdonjogát nem szerezheti meg. A külföldi tagot (tulajdonost) megilletõ vagyonrészt és egyéb követelést a szervezet más vagyontárgyaiból vagy a termõföld értékesítésével annak ellenértékébõl kell kiadni. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a szervezettõl való megváló (kilépõ, kizárt stb.) taggal (tulajdonossal) történõ elszámolás esetén is."

Tisztelt Képviselõtársaim! Miért vannak ma zsebszerzõdések? Gondolom, hogy ebben nem a kormány a ludas. Az a korábbi érvényben lévõ törvény a hibás, mert vannak és voltak eladók, akik azért kötöttek zsebszerzõdést, mert nem volt legális földpiac, nem voltak igazi vevõk, nem lehettek az önök korábbi tiltó rendelkezései miatt. Viszont aki eladni akar, az nyilvánvalóan annak akarja eladni, aki a legtöbbet fizeti érte, kedves képviselõtársaim.

(21.00)

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a helyi közösségek döntési lehetõsége megvan; a helyi közösség érdeke - õk bölcsen fognak dönteni -, hogy szüksége van arra a mûködõ tõkére és munkahelyteremtésre. Azt kell tehát megakadályozni, hogy a jövõben is zsebszerzõdések legyenek.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap