Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Valóban jobb lett volna tényleg megvárni még egypár csokrot, mint ahogy hétfõn csináltam, és egybe válaszolni, de élek akkor a lehetõséggel, tisztelt elnök úr, mert nem kértem volna arra, hogy rögtön a Kertész képviselõ úr által idézettekre reagáljak.

Természetesen nagyon jól tudja Kertész képviselõ úr, mert õ is dunántúli, sõt, neki még jobban kell tudnia, hiszen Gyõr-Sopron-Moson megyében igazán a zsebszerzõdések tömkelege van. Nagyon furcsa nekem, tisztelt képviselõ úr, aki a mezõgazdasági bizottság tagja velem együtt, hogy nem tudja a zsebszerzõdések okait. Kérem, a kormány rossz gazdaságpolitikája. Én nem bírálom az elõzõ kormányzatot. Mi 1991 végén visszahívtuk a miniszterünket, tisztelt államtitkár úr, sõt, 1991 végén, 1991. október 31-én hívtuk vissza, és 1992-ben léptünk ki hivatalosan a koalícióból.

Tisztelt Képviselõ Úr! Mi jobban támadtuk a kormányzatnak azt a munkáját - akár az élelmiszeriparnak a privatizációját -, mint önök, de most errõl ne folytassunk vitát. Nagyon jól tudják önök, hogy azzal, hogy a szegény embereket, akik kiszolgáltatottak, mert ha jutott is nekik föld, nem kaptak termelõeszközt, önök nem segítették; ahogy a falugazdász-hálózat megszûnt, ahogy gyakorlatilag a kedvezményezett mezõgép-vásárlási lehetõség megszûnt, és sorolhatnám, sorolhatnám. Persze államtitkár úr nyilván azt mondja, hogy milyen sikerágazat a mostani mezõgazdasági irányítás. Sajnos, a parasztok, tisztelt államtitkár úr, nem így érzik. A vidéket járva ezt tapasztaljuk, és gondolom, ön is ezt tapasztalja, és kiszolgáltatottak a gazdák. Valóban, azok az emberek nagyon sokszor kényszerülnek eladni néhány dolgot.

Ez nagyon furcsa megoldás az önök részérõl, amikor azt mondják, hogy aki a legtöbbet fizet, annak adja el. Elõször is a magyar törvényt kijátszva adja el. Önöknek a jelenlegi apparátussal ezt meg kellene akadályozni, kellett volna már nagyon sokszor olyan terheket és egyéb elriasztó intézkedést tenni ebben az ügyben, hogy a külföldi ne jöjjön.

A másik, tisztelt képviselõtársak, hogy jó gazdaságpolitika kellene. Amikor a magyar magánszemélyek, azok a fiatal, középkorú emberek, akik családi gazdaságot akarnak építeni, õk kapjanak lehetõséget, hogy a törpebirtokokat fel tudják venni, és természetesen magyar magánszemélyeké legyen a magyar termõföldtulajdon. Gondolom, a nemzeti érdek, tisztelt képviselõk, ezt kívánja.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap