Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselõtársaim! Gyimóthy Géza képviselõ úr felszólalása kapcsán egy dologra szeretném felhívni a figyelmüket. Az általános vitában is többször kifogásoltam azt, hogy más gazdálkodó szervezetrõl beszél a kormány javaslata.

Mit jelent a más belföldi gazdálkodó szervezet? Gyakorlatilag ez a kérdésfeltevés - amit a kormány kezdeményez - az egyes vállalkozási formák között differenciál. Ugyanis a polgári törvénykönyv felsorolja a gazdálkodó szervezeteket; például az egyéni vállalkozó, nem régóta, de gazdálkodó szervezetnek minõsül. Nem minõsül annak viszont az õstermelõ.

Miután az õstermelõ is mezõgazdasági tevékenységet folytat, így nyilvánvalóan semmi indoka nincs annak, hogy valamilyen alapon próbál szelektálni a kormány javaslata. Erre sem az általános vitában, sem azóta nem kaptam választ. Viszont van az Alkotmánybíróságnak egy 35/1994.(VI.24.) számú határozata, amely így szól: "Hátrányos megkülönböztetés vagy más korlátozás alkotmányellenessége akkor állapítható meg, ha a korlátozásnak nincs tárgyilagos mérlegelés szerint ésszerû indoka, vagyis önkényes." Ha valami megállapítás, akkor ez, hogy például az õstermelõ nem jogosult termõföld vásárlására... (Közbeszólások az MSZP soraiból: Magánszemély!) Az õstermelõ - bocsánat, képviselõ úr vagy államtitkár úr - vállalkozási formának minõsül a nyilvántartások szerint. Vállalkozási formának minõsül az õstermelõ, bizony, államtitkár úr. (Dr. Kis Zoltán: Akkor én most elmentem. - Dr. Kis Zoltán távozik az ülésterembõl.) Vállalkozási formának minõsül... (Derültség az MSZP soraiban.) Ez esetben milyen alapon különböztet az egyéni vállalkozó és az õstermelõk között?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap