Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a jóindulatát, elnök úr. A szemüvegemet kerestem, és ezért egy kicsit késtem a gomb megnyomásával. (Derültség.) Köszönöm, hogy azért mégis szót adott.

Tisztelt Képviselõtársaim! Szeretném elmondani, hogy amikor Orosz Sándor és Bihari képviselõ úr módosító javaslataihoz kapcsolódó módosító indítványokat terjesztettem be, az nem azt jelenti, hogy végül is helyeslem azt az eljárást, amirõl szó van. Nem ezt akarom elmondani, csak szeretném jegyzõkönyvbe mondani és Bauer Tamás képviselõ úrral tudatni. Nehogy félreértés legyen esetleg, hogy én támogatom ezt az eljárást, amely az alkotmányos joggal való visszaélés. Természetesen egyetértek azokkal, akik ezt elmondták már.

Úgy gondolom - lehet, hogy ez egy szakmai ártalom nálam -, hogy az általános gondolkodás azt jelenti, hogy mindig a legrosszabbra kell készülni. Ha egy esettel állok szemben, akkor mindig a legrosszabbat tételezem fel, és az ellen védekezem. Én feltételezem sajnos tényleg a legrosszabbat, hogy önök meg fogják szavazni a kormány kérdéseit. Ezért úgy gondolom, hogy ha lehet, akkor azért ezeken a kérdéseken valamit próbáljunk igazítani.

Éppen ezért úgy gondolom, hogy az a módosító indítvány, amelyet Orosz Sándor és Bihari Mihály feltett, az nem elegendõ. Egyetértek azzal, hogy a "továbbra se" kifejezés bekerüljön, de van a kérdésnek egy csapdája. Ez a csapda pedig az, hogy "amíg a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történõ csatlakozásáról népszavazás nem dönt". Mikor lesz ez a népszavazás? Logikusan az következne az ügy természetébõl, hogy ez a népszavazás akkor lesz, amikor majd a tárgyalások során megszületik az a bizonyos jegyzõkönyv a közvetlen csatlakozás elõtt. De vajon bízhatunk-e abban, hogy mindenki így értelmezi ezt a kérdést?

Én eléggé bizalmatlanná váltam az utóbbi idõben, és fel lehet tételezni azt is, hogy egy valamikori következõ kormánynak eszébe jut, mondjuk, jövõ szeptemberben, hogy megkérdezze a magyar népet, hogy kíván-e csatlakozni az Európai Unióhoz.

(21.10)

Ez lehet egy kérdés. Miért ne kívánna? A tényleges csatlakozás majd öt év múlva következik be. Itt sokan foglalkoztak vesszõ szerinti és szó szerinti értelmezéssel, és ha ezt a kérdést most szó szerint értelmezzük így, akkor ad absurdum bekövetkezhet az is, hogy a csatlakozás elõtt öt évvel lehetõvé válik az, amire kérdést teszünk fel. Látom, hogy Szigethy úr csóválja a fejét. Abból indultam ki, hogy nagyon sokan bizonyos - vesszõre, többes számra vonatkozó, tehát szó szerinti - értelmezéseket követtek el a kérdések taglalása során. Tehát ha ezt a kérdést szó szerint értem, akkor bizony ez az általam érzékelt - lehet, hogy fóbia - veszély fennállhat.

Ezt a kérdést így nem tartom helyesnek, és ezért gondoltam, hogy egy olyan módosító indítványt csatolok be, amely úgy szólna, hogy "Egyetért-e azzal, hogy külföldi természetes és jogi személy továbbra se szerezhessen termõföldtulajdont mindaddig, amíg a Magyar Köztársaság az Európai Unió teljes jogú tagja nem lesz?" Ez így egyértelmû és világos kérdés: tehát addig tartja fenn a tilalmat, amíg tagjai nem leszünk az uniónak. Akkor esetleg nem okozhat olyan félreértést a kérdés, ami lehet, hogy számomra világos, de egy helytelen értelmezés során ad absurdum lehetõvé teszi azt egy igen válasz, hogy a tényleges csatlakozás elõtt öt évvel valaki feloldja a korlátozást.

Kérem, tisztelt képviselõtársam, azt hiszem, a tárgyról, a kérdésrõl beszéltem. Köszönöm szépen, elnök úr, hogy ezt az aggályomat elmondhattam. Kérem, hogy majd amikor a csatlakozó módosító indítványom eljut önökhöz, akkor önök is fontolják meg e veszély lehetõségét. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap