Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság még június hó folyamán tárgyalta a benyújtott törvényjavaslatot. Én is jelezni kívánom, hogy ezt megelõzõen a bizottság tagjai több esetben - így például Bicskén és Debrecenben is - személyes tapasztalatokat gyûjtöttek a menekültügy megvalósításáról és annak helyzetérõl.

Jelezni kívánom azt is, hogy e benyújtott törvényjavaslatot együtt tárgyaltuk a menekültek helyzetére vonatkozó úgynevezett genfi egyezményhez fûzött nyilatkozat visszavonásáról szóló országgyûlési határozattal.

E törvény beterjesztését megelõzõen a menedékjogról csupán az alkotmány tartalmazott rendelkezést, de a jogintézmény szabályozási háttere és intézményrendszere teljesen hiányzott. A genfi egyezményhez való csatlakozást követõen több, különbözõ szintû jogszabály lépett hatályba.

Az utóbbi években a környezõ országokban lezajlott társadalmi események következtében ma a nagyarányban Magyarországra menekülõ külföldiek ügyeinek intézése során az ország tapasztalatokat szerzett a menekültekkel kapcsolatos jogi és gyakorlati kérdések megoldásában.

A törvénytervezet és végrehajtási szabályai részletesen szabályozzák a menedékjoggal kapcsolatos eljárási kérdéseket, a menekült, menedékes, befogadott jogállás megállapítását, a különbözõ támogatásokra, ellátásokra vonatkozó jogosultság kérdéseit. Az eljáró szervek feladatait, hatáskörét, az eljárási garanciák rendszerét a törvénytervezet részletesen szabályozza.

Fontos, hogy Magyarország - mint az EU közeljövõbeni lehetséges tagja - a menedékjoggal kapcsolatos gyakorlatát közelítse az európai gyakorlathoz.

A bizottság úgy foglalt állást, hogy szükséges a szabályozás az emberi jogok és az alapvetõ szabadságjogok következetes védelme érdekében. A bizottság két tartózkodással általános vitára ajánlja e törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap