Jakab Róbertné Tartalom Elõzõ Következõ

JAKAB RÓBERTNÉ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Bizottságunk is immár majdnem három hónappal ezelõtt, július 2-án tárgyalta az elõttünk fekvõ tervezetet, amikor is sajnálattal vette tudomásul, hogy csupán õsszel, azaz most szeptemberben kerül napirendre, a plénum elé ez a nagyon fontos tervezet.

Ugyanakkor megelégedéssel konstatáltuk, hogy bár a genfi konvencióhoz való '89-es csatlakozás óta immár nyolc és fél év eltelt, de a kezünkben van az a tervezet, amelyik szabályozza a menekültek, menedékesek, illetve a befogadottak jogállását.

Az emberi jogi bizottság nem csupán azért foglalkozott behatóan ezzel a törvénytervezettel, mert az emberi jogok egyikének sorsáról van szó, hanem azért is - ahogy az az expozéban is elhangzott -, mert nemzetközi egyezményekben foglalt kötelezettségeinknek, illetve alkotmányos kötelezettségének tesz eleget a Ház, amennyiben a törvényt minél elõbb elfogadja.

Értékeljük azt a kormányzati - remélhetõleg parlamenti - szándékot, humánus szándékot, mely szerint a valóban veszélyeztetett egyén emberhez méltó oltalmat kell hogy kapjon. Ugyanakkor, bár a bizottság annak idején egyhangúlag támogatta a korlátozás területi feloldását is, mégis hangsúlyozta, hogy azoknak a garanciáknak a törvényben lévõ megfogalmazása, amelyek megakadályozzák, hogy az ország valamiféle depóvá válhasson, feltétlenül fontos és igen szükséges dolog.

Mi, az emberi jogi bizottság tagjai, akik nem egyszer - ugyanúgy, mint ahogyan az elõttem szóló képviselõtársam hangsúlyozta - látogattunk, néztünk meg menekülttáborokat, nem egyszer foglalkoztunk menekültügyi, emberi jogi jelentésekkel, nem utolsósorban az ENSZ menekültügyi fõbiztosának jelentéseivel, NGO-kat hallgattunk meg, kérjük a tisztelt Házat, minél elõbb emelje törvényerejûvé az elõttünk fekvõ tervezetet.

(9.20)

Szavazataink is ezt a szándékot bizonyítják. Kivétel nélkül mindenki igennel szavazott a törvénytervezet általános vitára való alkalmasságáról. Kérem a Házat, minél elõbb fogadjuk el a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps minden oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap