Fodor Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

FODOR SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselõtársaim! A szõlõtermesztésrõl és borgazdálkodásról szóló T/4760. számon beterjesztett törvényjavaslatot a mezõgazdasági bizottság szeptember 10-én tárgyalta.

Az új bortörvény szükségességével a bizottság minden tagja egyetértett, hiszen a jelenlegi szabályozás alapja egy 30 éves törvényerejû rendelet és egy 20 éves MÉM-rendelet, amely az évek során többször módosítva lett.

1990 óta a szõlõtermesztésben, borgazdálkodásban, gazdasági környezetünkben olyan változások mentek végbe, amelyeket már módosításokkal nem lehet követni. Mint ahogy a miniszter úr is utalt rá, a hatályos szabályozásról el kell mondani, hogy hiányosságai ellenére nagyobb részben jelenleg is EU-konform joganyag, de nyújt elegendõ támaszt az eredetvédelemnek, az ellenõrzésnek, a szankciórendszere sem hatásos.

A beterjesztésre került törvényjavaslat készítésében az elõterjesztõ minisztérium apparátusa kezdettõl fogva - és ez közel egy évet jelent - bevonta a szõlõ-, a borszakma képviselõit, lehetõséget adott észrevételeik, javaslataik törvénybe fogalmazására.

A bizottsági ülésen az elõterjesztõ és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának képviselõje is jelezte, hogy a benyújtott törvényjavaslatot nem tekinti véglegesnek. A nemzeti tanács ezzel megbízott szakértõcsoportja módosító indítványait a bizottsági ülést követõen szeptember 12-én a nemzeti tanács ülésén véglegesítette. Elõzetesen is jelezték, hogy mintegy 50, elsõsorban pontosító javaslat várható.

A bizottságban vita volt arról, hogy mi a helyesebb megoldás: a törvényjavaslat kormány általi visszavonása, a javaslatok beépítése és ez alapján egy ismételt elõterjesztés vagy a jelenlegi jobbítása képviselõi, bizottsági módosító indítvánnyal. A nagy többség ez utóbbi mellett voksolt, mert ezzel biztosítható leggyorsabban a törvényjavaslat véglegesítése és elfogadása, hatálybalépése.

Egyezség született arról is, hogy lehetõség szerint a nemzeti tanács módosító javaslatait a parlamenti pártok képviselõibõl alakított munkacsoport tagjai együtt nyújtják be, illetve képviselõi javaslatokat véleményeztetik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakértõi csoportjával. Ez is elõsegítheti a gyorsabb parlamenti elfogadást.

A részletes és tartalmas vita után a mezõgazdasági bizottságban kisebbségi vélemény, külön vélemény nem alakult ki. Nüansznyi véleményeltérés volt az ellenzék és a kormánypárti képviselõk között, így a mezõgazdasági bizottság 22 igen, 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot, és kéri annak parlamenti megvitatását, majd elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap