Lõvey László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR, az európai integrációs ügyek bizottságának elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A szõlõtermelésrõl és borgazdálkodásról szóló T/4760. számú törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról a bizottság 1997. szeptember 17-én megtartott ülésén döntött. A bizottság a törvényi szabályozást idõszerûnek és megfelelõnek találta, kiemelve a magyar bor minõség- és eredetvédelmének fontosságát. Különösen fontosnak tartja a bizottság, hogy uniós csatlakozásunk idejére a legmagasabb jogalkotási szinten, törvényben legyenek meghatározva a szõlõtermelésre és a borászatra vonatkozó elõírások, legyenek felsorolva borvidékeink.

A vitában három kérdés kapott kiemelt fontosságot: a tokaji borok, a borházasítás, különösen a minõségi borok házasítása és a borseprõ kezelésének kérdése. A bizottság természetesen nem akarta megelõlegezni a parlamenti vitát, de e három kérdést olyan fontosnak tartotta, hogy rövid vitát folytatott róla.

Összefoglalva: a bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap