Korózs Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr!

Mint ahogy az elõterjesztõ említette, illetve a bizottsági véleményekben már céloztak rá, ez a törvénytervezet egy közel három évtizedes szabályozást kell hogy pontosítson, és figyelembe kell vennie az európai normákat is, hogy törvényi formában szabályozhassuk a szõlõtermesztést és a borgazdálkodást.

Ez alatt a három évtized alatt óriási változások történtek a szõlõtermesztésben és a borgazdálkodásban. Elég csak az utóbbi évek kárpótlására céloznom. Rendkívüli mértékben megnövekedett a tulajdonosok száma, elsõsorban az ültetvénytulajdonosokat illetõen, de a borászati üzemeket is említhetem, hiszen a nagy kombinátok mellett nagyon sok magas színvonalat képviselõ borászat jött létre.

Ez a merõben más helyzet átrendezte a piaci viszonyokat is. Ma még elmondhatjuk, hogy a magyar bornak jó paraméterei, igényes piacai vannak külföldön. Nem mondható el ugyanez a hazai helyzetrõl. Az a történelmi borvidék, amelynek magam is parlamenti képviselõje vagyok - tudniillik egri vagyok -, azt már bizonyította, hogy képes megfelelni az új kihívásoknak. Ez a borvidék abban érdekelt, hogy ezen kihívások kiszámíthatóak, stabilak legyenek és magas minõséget képviseljenek. Sajnálatos módon a hazai borpiac nem mindig ezeket az elvárásokat követi. Elég csak a zsargonban, azt hiszem, minden felszólaló által kiemelt, kihangsúlyozott borhamisításra céloznom.

Felszólalásom további részében errõl szeretném kifejteni a véleményemet, most még csak az általános vita lehetõségeire szorítkozva. De itt szeretném megjegyezni, hogy amennyiben módom lesz, az Eger-Mátra vidéke borvidék érdekeit a részletes vitában is szeretném kihangsúlyozni, illetve módosító indítványokkal érvényre is kívánom juttatni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, amit Orosz Sándor elnök úr is megfogalmazott, hogy a bor egy bizalmi termék. Ennek érdekében, függetlenül attól, ki melyik vidékérõl származik az országnak, és kit képvisel a parlamentben, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar bor jó hírnevét a világban meg tudjuk õrizni. Itt szeretném felhívni a figyelmet a várható európai követelményekre.

Csak üdvözölni lehet a tárca és a szakmai képviseletek azon törekvését, hogy a szõlõtermesztést, a borászati tevékenységet és a forgalmazást szigorítani kívánja. Úgy gondolom, a legtöbbet talán éppen azok a szakemberek tehetik a hatékony ellenõrzésekkel és szankcionálásokkal, akik a mindennapi munkájuk során az elõbb említett terület valamelyikén dolgoznak, továbbá a közigazgatás területén a hatósági feladatokat ellátók és a fogyasztók érdekeinek képviselõi.

Az eredet és a minõség védelme Magyarország történelmi borvidékeinek alapvetõ érdeke. Ezért is üdvözlöm a törvény ezen paragrafusait. A termékek jó piacra jutását másképpen nem lehet elképzelni, csak szigorú minõségi követelmények betartásával, a termékek származásának garantálásával és a borhamisítások szigorú és azonnali felszámolásával.

Itt szeretném közbevágólag megjegyezni - kicsit eltérve a leírt szövegemtõl -, hogy én több olyan szakmai fórumon vettem részt a jelenleg ellenzéki padsorokban ülõ képviselõtársammal, Farkas Gabriellával is, aki engem követ itt felszólalásban, ahol a borkereskedelemmel, a borászattal és a szõlõtermesztéssel foglalkozó kiváló szakemberek vettek részt. Mindegyikük megerõsítette az abbéli véleményt, amelynek az elõbb hangot adtam.

A törvény V. fejezete, amely a forgalmazással foglakozik, szigorú szabályokat tartalmaz a közfogyasztási céllal forgalomba kerülõ bor származásának igazolását illetõen. Talán így elkerülhetõ lesz a kétes eredetû borok forgalomba hozatala. Ezen túl erõsítheti az egy termõtájról vagy termõhelyrõl származó termékek elõállítóinak hovatartozását is.

Dicsérendõ a jogalkotói szándék a szõlõre és a borra kiadandó származási bizonyítványt illetõen. Tudniillik pont az én választókörzetem, az egri borvidék a példa, hiszen az Egri Bikavér elõállításánál - a borhoz valamit is értõk tudják, hogy a bikavér házasítás révén készül - a szõlõ származhat különbözõ termõhelyekrõl is, így a bort vissza lehet vezetni a szõlõültetvényig, hiszen rendelkeznie kell származási bizonyítvánnyal.

Végezetül annyit engedjen meg a tisztelt parlament, hogy még egyszer kifejezzem azon véleményemet: az egri borvidék érdekelt a törvény megszületésében és annak legszigorúbb betartásában és betartatásában. Köszönöm a figyelmüket, köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap