Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés mezõgazdasági bizottsága az 1997. szeptember 10-ei ülésén a törvényjavaslatot megvitatta, és azt 21 igen szavazattal, 3 tartózkodással általános vitára alkalmasnak találta.

A bizottságban vita alakult ki arról, hogy a szabályozás koncepciója miért olyan, amilyen, miért egységes ingatlan- nyilvántartási rendszert terjesztett elõ a kormány, és miért nem választotta ketté a katasztert az úgynevezett telekkönyvi rendtartási, a telekkönyvi jogok bejegyzésével kapcsolatos kérdésektõl.

Tudomásul kellett vennünk, hogy ez így történt, ehhez kellett a bizottságnak alkalmazkodnia, amikor az általános vitára való alkalmasságról döntött. Úgy találtuk, hogy garanciális szempontból mindenképpen célravezetõbb lett volna az, ha az állampolgárok jogait, tulajdonát érintõ kérdésekben nem államigazgatási, hanem bírói eljárásban szülessék döntés, úgy, mint annak idején a telekkönyvben. Némi reményt adott az a kormányzati tájékoztatás, miszerint a késõbbiekben, ha ennek a pénzügyi fedezete, szervezeti, személyi feltételei meglesznek, akkor mód lesz ennek a megváltoztatására.

A másik kérdés pedig - amely néhány képviselõtársunk jogos kifogása volt - az, hogy a törvényjavaslat nem vette figyelembe az idõközben már megszületett vagy tárgyalás alatt lévõ törvényeket. Gondolunk itt a halászatról és a horgászatról szóló törvényre, amely kimondja, hogy a halászati jogot az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni, ennek tükrének meg kell jelennie ebben a törvényben. Ugyancsak a termõföldrõl szóló törvényjavaslatban a haszonbérleti jog ingatlan- nyilvántartásba történõ bejegyzésének is szintén meg kell itt jelennie.

A harmadik kérdéskör, amelyrõl a bizottság vitát folytatott e téma kapcsán, az az, hogy az a tény, hogy most fog születni egy új törvény az ingatlan-nyilvántartásról, nem szabad, hogy elfeledtesse velünk azokat az egyéb tennivalókat, amelyek az ingatlan-nyilvántartás hiányosságainak nagyon nehéz helyzetével kapcsolatosak. A bizottság itt konkrétan arra gondolt, hogy a költségvetés tárgyalásakor külön figyelemmel kell kísérni azt, hogy megfelelõ pénzügyi fedezet áll-e az ingatlan-nyilvántartás fejlesztésének rendelkezésére.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap