Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Több elõttem szóló frakcióvezetõ idézte már, hogy az elmúlt hét csütörtökön Hágában felszállt a füst, megszületett az ítélet, többféleképpen minõsítve ezt a döntést.

Hágában az elérhetõ igazságot mondták ki. Azt az elérhetõ igazságot, amelyet mind a Magyar Köztársaságnak, mind Szlovákiának egy lehetséges megoldásként felajánlottak.

Számunkra, Magyarország számára két dolog volt fontos, mind a kettõt kimondta a hágai ítélet: Nagymarost nem kell felépíteni, és a Duna vizét visszakaphatjuk. Minden mást ennek a két döntõ kérdésnek a megítélése mentén kell és lehet megközelítenünk. Az a kérdés, hogy ez az elérhetõ megoldás, ez az elérhetõ igazság milyen módon valósítható meg.

Magyarországot, a Magyar Köztársaságot mindig kiszámítható és megbízható partnernek tekintette a világ. A hágai ítélet elfogadásával, úgy gondolom, alapot teremtünk egy kiszámítható és megbízható megoldásra.

Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt nem a múlttal kíván foglalkozni, a jelen és a jövõ érdekli. Egyetértek Pokorni Zoltánnal, tisztában vagyunk azzal, hogy ez a jövõ kormányainak a feladata is. Ezért nagyon fontos az MSZP számára, hogy ebbõl a szempontból és ezen az alapon vizsgálja a követendõ megoldásokat és az elérhetõ célokat.

(15.50)

Mi az a két kérdés, amely a jövõt tekintve fontos? Elsõsorban az, hogy olyan megoldást keressünk, amely Magyarország számára biztosít fejlõdési lehetõséget. Másodsorban az, hogy ennek a költségei elfogadhatók legyenek, és a magyar társadalom vállalni tudja ezeket a költségeket.

Milyen módon juthatunk el ehhez az érvényesíthetõ igazsághoz? Olyan módon, hogy világossá tesszük a Magyarország javát szolgáló célokat. A miniszterelnök úr errõl beszélt. Hajózhatóvá tenni a Dunát megerõsíteni az árvízvédelmet biztosítani a környezet, a természet megóvását a vízszint emelésével a mezõgazdaságban egy komoly változást elérni az öntözéssel megoldani a Duna szennyvízproblémáit és nem utolsó sorban részesülni az energiaszolgáltatás hasznából. Ezek azok a célok, amelyek Magyarország javára válnak.

Egyetértve a miniszterelnök úr által mondottakkal, a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójának az a javaslata, hogy ezeknek a céloknak az érdekében olyan megoldásokat keressünk, amelyek nemcsak elviselhetõ terheket jelentenek, hanem egyenlõen oszolnak meg a két fél között. A Magyar Szocialista Párt tehát megoldást keres, s abban bízik, hogy ebben partnere és együttmûködõ társa lesz a többi parlamenti párt, a civil mozgalmak és a helyi önkormányzatok, amelyek ebben az ügyben érintve vannak.

A Magyar Szocialista Párt fontosnak és kívánatosnak tartja, hogy megállapodásra törekszünk a szlovákokkal. Ezt az utat elmúlt hét péntekén egybehangzóan mind a hat parlamenti párt és frakció támogatta. Miniszterelnök úr megkérdezte az elmúlt pénteki találkozón, hogy a két elméletileg lehetséges út közül egyes parlamenti pártok mit támogatnak: azt, hogy tárgyaljunk és megállapodásra törekedjünk vagy azt, hogy várjunk esetleg egy következõ részletes ítéletre. Mind a hat parlamenti párt és frakció egyértelmûen kiállt a tárgyalások és a megállapodásra törekvés mellett. Ehhez tehát a Magyar Szocialista Párt véleménye szerint reális értékelésre és programra van szükség, hogy ezeken a tárgyalásokon eredményesen szerepeljünk.

Tisztelt Képviselõtársaim! Milyen a tárgyalási pozíciónk, milyen lehetõségeink vannak a szlovák féllel folytatandó tárgyalásokon? A Magyar Szocialista Pártnak meggyõzõdése: van esély arra, hogy mindkét fél számára elõnyös megoldást találjunk. Mert lehetséges ésszerû megállapodás a közös érdekek alapján, és lehetséges kölcsönösen keresni az elõnyöket és megosztani a terheket.

Azonban ezekhez a tárgyalásokhoz biztos hátország kell, biztos politikai támogatás és egyetértés a magyar politikai élet pártjai között. Megteremthetõ-e ez az egyetértés? Nemzeti érdek, hogy a politikai erõk ebben a kérdésben együttmûködjenek és biztosítsák a kormánynak azt a politikai hátteret, amelynek alapján biztosan a Magyar Köztársaság érdekeit képviselve tárgyalhat. Nemzeti érdek, hogy elérhetõ és reális célokat tûzzünk ki. Ez a két feltétele van annak, hogy a kormány eredményesen tudjon tárgyalni. A parlamenti pártok felelõssége, hogy biztosítják-e ezeket a feltételeket. Bízom benne, hogy igen, és a Duna az lesz, ami: nemzeti folyó.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap